Amazon verwijdert Auschwitz-kerstversieringen; muismat nu ook niet meer verkrijgbaar

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 2 dec 2019 AUSCHWITZ INTERNET

Na een tweet afgelopen zondag van het Auschwitz Museum heeft Amazon meerdere ongepaste souvenirs van Polens meest populaire toeristische attractie verwijderd. ‘Auschwitz op een flessenopener is verontrustend en respectloos’, berichtte het Twitter-account van het Auschwitz Museum.

Het gaat om automatisch gegenereerde souvenirs van een leverancier in China. Een lijst trefwoorden wordt gecombineerd met een database van foto’s van toeristische attracties, waardoor je kunt uitkomen bij ‘Fcheng Poland Kazmierz The Former Jewish District Krakow’, slechts de eerste paar trefwoorden uit de titel van het controversiële  kersthangertje met afbeelding van het concentratiekamp.

Een storm van reacties volgde op de tweet van het museum, waarna Amazon snel de de kerstversiering en flessenopener (tevens koelkastmagneet) uit de verkoop verwijderde.

Dergelijke leveranciers van automatisch gegenereerde producten hebben wel eens eerder gezorgd voor ophef. Tot op de dag van vandaag is er een grote muursticker verkrijgbaar van een oude vrouw die een astma-inhalator gebruikt. Deze heeft al 75 enthousiaste vijfsterrenrecensies.

Later signaleerde het museum dat een muismat met de beschrijving ‘The Massacre Auschwitcz (sic) Jewish Death’ en een kerstboomhangertje met een treinwagon uit het kamp erop nog steeds op Amazon verkrijgbaar waren. Deze zijn nu ook verwijderd. Amazon heeft aangegeven dat al deze producten tegen de richtlijnen van de website in gingen.

Ook bij de Nederlandse webshop bol.com worden verschillende Auschwitz-prenten op diverse producten te koop aangeboden. Zo schrijft de Telegraaf:

De woondecoratie wordt via Bol.com aangeboden door MuchowWow. Het bedrijf print allerhande beroemde plekken op de wereld op onder meer canvas, plexiglas of houten panelen. Maar voor hetzelfde geld kun je dus naast beroemde plekken als de Eiffeltoren, Stonehenge of de Sagrada Familia een poster van ’Arbeit macht Frei’ boven je bank laten prijken. MuchoWow was niet bereikbaar voor een reactie.

Eerder dit jaar liet minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus weten de verkoop van nazipropaganda via internet “ongewenst” te achten. “In voorkomende gevallen zal het Openbaar Ministerie bij de verspreiding van dergelijk materiaal conform de aanwijzing discriminatie optreden,” aldus de minister in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Zij had schriftelijke vragen ingediend naar aanleiding van een bericht in EenVandaag, waarin getoond werd dat de webwinkel AliExpress voorwerpen met nazipropaganda te koop aanbiedt, zonder enige waarschuwing in de context. “Juist in een tijd dat antisemitisme toeneemt moet je tegen dit soort smakeloze uitingen optreden”, lichtte Kuiken haar Kamervragen toe.