Ambassade in Amman gaat heropenen na excuses uit Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 jan 2018 AMBASSADE JORDANIE

De Israelische ambassade in Jordanië gaat weer in gebruik genomen worden. De diplomatieke post was gesloten sinds een schietincident in juli, waarbij twee doden vielen. Inmiddels zou Israel excuses hebben aangeboden.

Op 24 juli schoot een Israelische bewaker in een gebouw van de ambassade twee Jordaniërs dood. Aanvankelijk ging men in Israel uit van een aanval. Jordanië ontkende dit echter, en eiste juist de berechting van de beveiliger. Het ambassadepersoneel dat Amman een dag na het incident had verlaten, zou pas mogen terugkeren als aan die voorwaarde zou worden voldaan. Het heldenonthaal van de bewaker door de Israelische premier Netanyahu verbeterde de situatie niet. 

Afgelopen donderdagavond liet de Jordaanse minister van Media en Communicatie Mohammad Momani weten dat Israel officieel excuses heeft aangeboden. Volgens de minister is de Israelische regering akkoord gegaan met alle voorwaarden, waaronder het vervolgen van de schutter. De families van de overleden Jordaniërs zullen financieel gecompenseerd worden.

Enkele uren later liet de Israelische regering weten dat haar ambassade in Amman heropend zal worden. Volgens Netanyahu is de verbetering van de betrekkingen met Jordanië te danken aan de VS, die achter de schermen voor de hervatting gepleit zou hebben. Van excuses is volgens de premier echter geen sprake: Israel zou slechts hebben aangegeven het incident “te betreuren.”

Het nieuws valt samen met het bezoek van de Amerikaanse vice-president Mike Pence aan de regio. Zondag had hij een gesprek met de Jordaanse koning. Het staatshoofd liet aan Pence weten dat de VS het vertrouwen in de tweestatenoplossing moet herstellen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft aangegeven geen enkel Amerikaans vredesplan te accepteren, omdat president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israel heeft erkend

Bij de Palestijnen is de Amerikaanse vice-president dan ook niet welkom. In Israel is de voormalige gouverneur van Indiana vandaag wel warm onthaald