Ambassadeur van India: “Antisemitische advertentie is onvergeeflijk”

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 27 aug 1997 CIDI

In een brief aan CIDI heeft de Ambassadeur van India, Prabhakar Menon, zijn verontschuldigingen aangeboden over een virulent antisemitische advertentie in een Indiaas tijdschrift. De advertentie, die CIDI onder de aandacht van de ambassadeur had gebracht, vertoont een karikatuur van een Jood, in de stijl die de Nazi’s gebruikten.

In de advertentie wordt een toneelstuk aangekondigd over onzichtbare machten, die de kracht hebben afschuwwekkende en beangstigende processen op gang te brengen. Het toneelstuk is, aldus de aankondiging, gebaseerd op waarheidsgetrouwe gebeurtenissen.

Menon schrijft dat de beledigende boodschap niet in overeenstemming is met de grondwettelijke tolerantie in India jegens alle religies. "Het Joodse geloof en de Joodse gemeenschap nemen in India’s multi-religieuze samenleving een gerespecteerde positie in. In dit licht bezien is deze kwetsende advertentie, zelfs al zou deze uit onwetenheid zijn geplaatst, een ernstige zaak en onvergeeflijk". De ambassade heeft New Delhi inmiddels gevraagd de zaak te onderzoeken en de nodige stappen te ondernemen, aldus Menon.

Ook de Anti Defamation League in New York heeft op aandrang van CIDI de advertentie onder de aandacht van de Indiase regering gebracht.