Amerikaans onderzoek naar ING transacties met Iran

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 4 aug 2011 IRAN SYRIE VS

De ING zal door de Amerikaanse justitie strafrechtelijk onderzocht worden, omdat er verdenkingen zijn dat de bank de Amerikaanse regels over transacties met Syrië, Iran en Cuba niet goed heeft nageleefd. Er zijn strenge eisen waaraan dollartransacties met deze landen moeten voldoen en aangezien iedere dollarbetaling ter wereld via Amerika loopt, vinden de Verenigde Staten dat zij het recht hebben om tegen banken op te treden die de regels overtreden.

Syrië, Iran en Cuba staan op Amerika’s ‘zwarte lijst’. Dit betekent dat bedrijven die in de Verenigde Staten actief zijn, geen zaken mogen doen met deze landen. Voor banken is dit extra ingewikkeld, omdat alle dollartransacties die internationaal in de wereld worden gedaan, administratief wordt verwerkt door Amerikaanse banken. Zij kunnen hier dus relatief snel problemen mee krijgen.

Volgens de ING gaat het om de vraag of transacties ‘volgens de gestelde eisen hebben plaatsgevonden’ en dat het onderzoek mogelijk kan leiden tot ‘aanzienklijke boetes en / of sancties’. Volgens het Financieele Dagblad kan dit oplopen tot honderden miljoenen.

Andere Europese banken, zoals ABN en het Engelse Barclays en Lloyds hebben al eerder dergelijke boetes opgelegd gekregen voor het overtreden van de Amerikaanse regels.