Amerikaans vredesinitiatief sneuvelt meteen op eerste dag

ANP Nieuws

Amerikaans vredesinitiatief sneuvelt meteen op eerste dag

JERUZALEM (ANP) – Het initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright om de strijdende partijen in het Midden-Oosten weer aan tafel te krijgen, lijkt meteen al gesmoord in geweld. Berichten dat president Arafat bereid zou zijn de vredesgesprekken te hervatten, werden donderdag door Palestijnse kant tegengesproken.

Volgens het Amerikaanse plan moeten de Palestijnen een einde maken aan de schietpartijen, bufferzones creëren tussen de demonstranten en de Israëliërs en de verantwoordelijken voor bomaanslagen arresteren. Jeruzalem moet zijn troepen terugtrekken, een einde maken aan de economische sancties tegen de Palestijnen en zich van geweld onthouden.

Albright stelde Arafat per telefoon op de hoogte van haar plannen. Hij zou daarop gezegd hebben de besprekingen te willen hervatten, zo meldde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben Ami, na een onderhoud met zijn Amerikaanse ambtsgenote.

‘Bluf’

Een hoge Palestijnse functionaris noemde de uitspraken van de joodse minister ,,bluf”. Pas als Israël de akkoorden van Sharm el-Sheikh over het terugdringen van het geweld naleeft, dan zullen we het overleg kunnen hervatten. De Palestijnse minister Nabil Shaath zei donderdag in Caïro dat het overleg pas wordt hervat als Israël de agressie en de afgrendeling van de Palestijnse gebieden staakt.

De Palestijnen lijken bovendien opnieuw hun vertrouwen te hebben verloren in de Amerikaanse diplomatie. Onderhandelaar Saeb Erakat zei dat de ,,Amerikaanse stilte” over de talrijke Palestijnse doden ,,een groen licht” is voor Israël om door te gaan met het doodschieten van Palestijnen.

Arafat streeft nu naar meer bemoeienis van Rusland en de Europese Unie met het conflict. Hij zal vrijdag in Moskou president Poetin vragen meer te doen om ,,een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk”. De VS en Israël hechten weinig waarde aan de resoluties van de Veiligheidsraad, die de terugtrekking van de Israëli’s uit de bezette gebieden eisen.

Katsav

President Moshe Katsav van Israël heeft premier Barak en de rechtse oppositieleider Sharon opgeroepen een regering van nationale eenheid te vormen om door de crisis met de Palestijnen te komen. Hij deed dat een paar uur voor een bijeenkomst van Barak en Sharon. Die zal worden gevolgd door een buitengewone bijeenkomst van het veiligheidskabinet over het antwoord op de aanslag in Hadera. Die kostte woensdag twee doden en vijftig gewonden.

Een einde aan het geweld lijkt verder weg dan ooit. Donderdag kwamen ten minste twee Palestijnen en twee Israëlische militairen in de bezette gebieden om het leven. Een twintigtal mensen raakte gewond.

Israëlische militairen schoten een Palestijn dood in de buurt van de afrasteringen in het noorden van de Gazastrook. Bij ongeregeldheden vielen daar zeker tien gewonden.

Een bom in een auto eiste bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever een 24-jarige Palestijn het leven. Het zou gaan om Ibrahim Beni Ouda, een lid van de gewapende tak van de beweging Hamas, de Ezzedin al-Qassam. De organisatie eiste donderdag de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag in Hadera, waarbij 2 doden vielen en 62 gewonden.

Bij de grensovergang Erez vond een Israëlische sergeant door kogels de dood. Een collega verkeert in kritieke toestand. Een aanslag door onbekenden op een Israëlisch-Palestijns samenwerkingskantoor kostte een andere militair het leven. Vijf mensen raakten gewond. Volgens het leger ,,voerden de Palestijnen een verachtelijke aanval uit op militairen met wie zij al jaren zij aan zij samenwerken.”

De Palestijnen weigerden verder op bevel van het Israëlische leger te vertrekken uit kantoren voor onderlinge contacten. Dat zijn er acht in het gebied van de Westelijke Jordaanoever en twee in de strook van Gaza. ,,De kantoren zijn de laatste band met de Israëlische kant” en van vitaal belang voor ,,humanitaire activiteiten”, aldus een Palestijnse functionaris. De kantoren dienen om de samenwerking tussen de Israëlische en de Palestijnse autoriteiten in de door Israël bezette gebieden te ondersteunen.

Het leger gaf de Palestijnen opdracht te vertrekken nadat een explosie het kantoor in het zuiden van Gaza had getroffen. Die doodde een Israëlische militair en verwondde twee Israëli’s en twee Palestijnen. Volgens het leger ,,voerden de Palestijnen een verachtelijke aanval uit op militairen met wie zij al jaren zij aan zij samenwerken.” De Palestijnen kregen te horen dat zij ,,zo gauw mogelijk” weg moesten zijn, aldus een woordvoerder van het leger.