Amerikaanse buitenlandminister Pompeo brengt bliksembezoek aan Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 mei 2020 BENNY GANTZ VERENIGDE STATEN

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Joodse staat. Hij sprak daar met premier Netanyahu en aankomend vicepremier Benny Gantz. Centraal in de ontmoetingen stond de Iraanse dreiging in het Midden-Oosten, evenals de bestrijding van het coronavirus.

Pompeo arriveerde woensdagochtend in Jeruzalem, waar hij eerst sprak met premier Netanyahu. Ook had de secretary of state ontmoetingen met aankomend minister Gabi Ashkenazi (Buitenlandse Zaken) en Mossad-chef Yossi Cohen. In totaal duurde het bliksembezoek minder dan 12 uur.

Hoewel verwacht werd dat de mogelijke annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever een belangrijk onderwerp van gesprek zou zijn, bleek dit niet het geval. Pompeo zei na afloop van zijn bezoek enkel dat Israel “het recht en de verplichting” heeft om een besluit te nemen over het eventueel toepassen van Israelisch recht op de Westoever. Een anonieme Amerikaanse official liet donderdag weten dat Pompeo “niet de halve wereld over gevlogen is om over annexatie te praten”. 

Hoofdonderwerpen waren naar verluidt Iran, China en de activiteiten de Israëlische luchtmacht in Syrië. De Iraanse dreiging is volgens de Trump-administratie “zeer ernstig en wordt op sommige fronten erger”, zo liet een functionaris weten. Als gevolg hiervan “lijken Israëls activiteiten in Syrie toe te nemen met een groter doel voor ogen”. Onlangs heeft de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett te kennen gegeven dat de Israëlische operaties niet langer gericht zijn op het tegengaan van de Iraanse ingraving in Syrië, maar op het verdrijven van Iran uit het buurland van de Joodse staat.

Met betrekking tot het coronavirus wordt gekeken hoe er samengewerkt kan worden tussen de VS en Israël. Washington heeft echter zorgen over de toenemende economische betrekkingen tussen Israël en China: COVID-19 toont de gevaren aan van het handel drijven met landen die niet transparant zijn en geen eerlijke handelspraktijken kennen, aldus een Amerikaanse ambtenaar.

Pompeo begon zijn deel van de persconferentie met Netanyahu met het condoleren van de familie van de vermoorde IDF-militair Amit Ben Yigal. Hij kwam dinsdagochtend om toen hij werd geraakt door een steen dat vanaf het dak van een huis in het Palestijnse dorp Yabed was gegooid, tijdens een arrestatie-missie van het Israëlische leger daar. Inmiddels heeft de IDF meerdere verdachten opgepakt, maar officieel staat de zaak nog open. 

Woensdag is een 15-jarige Palestijn door de IDF doodgeschoten tijdens rellen in een vluchtelingenkamp bij Hebron. Een dag later vond een ramaanval met een auto plaats nabij nederzetting Negohot. Hierbij is één Israëlische militair – Shadi Ibrahim uit het Druzische dorp Sajur – zwaargewond geraakt en moest zijn linkerbeen in het ziekenhuis geamputeerd worden. De 19-jarige Palestijn achter het stuur is bij de aanval doodgeschoten.

Tijdens de persconferentie met Netanyahu, riep Pompeo op tot voortgang van implementatie van het Amerikaanse vredesplan. De Israëlische plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, ging hij echter niet specifiek op in. Netanyahu sprak van een “kans om vrede en veiligheid te bevorderen” gebaseerd op de afspraken met Trump.