House of Representatives legt Hezbollah en Iran sancties op

Het Amerikaanse House of Representatives heeft afgelopen woensdag vier wetsvoorstellen goedgekeurd die Hezbollah en Iran sancties opleggen. De maatregelen zijn gericht tegen de terreuractiviteiten van de sjiitische militie en het ballistische rakettenprogramma van de Iraanse Revolutionaire Garde. 

Drie van de wetten zijn tegen Hezbollah gericht. Het eerste voorstel roept de Europese Unie op de gehele Hezbollah-organisatie als terreurgroep te erkennen. Momenteel beschouwt de EU alleen de gewapende afdeling van de sjiitische beweging als terreurgroep. De Democratische vertegenwoordiger Ted Deutch vindt dat er meer gedaan moet worden om “de Iraanse proxy tegen te werken”. Dat tegenwerken “begint met benoemen van wat Hezbollah is – een terroristische organisatie die toegewijd is tot de vernietiging van de staat Israel en de waarden en belangen van de VS ondermijnt”, aldus Deutch. “En onze EU-vrienden moeten toegeven, ook de waarden en belangen van Europa”, voegde de vertegenwoordiger uit Florida daar aan toe.

Hezbollah wordt door the House of Representatives ook schuldig verklaard tot het plegen van oorlogsmisdaden vanwege haar gebruik van menselijke schilden. Daarom wordt door het Huis opgeroepen tot het instellen van internationale sancties tegen de Libanese militie door de VN-veiligheidsraad. Volgens de Republikeinse mede-indiener Ed Royce moet Hezbollah verantwoordelijk gesteld worden “voor haar daden van dood en vernietiging”. 

Als derde sanctie tegen Hezbollah wordt een wet uit 2015 aangescherpt die de financiën van de militie moet aanpakken. Zo moet de Amerikaanse president onder andere voortaan jaarlijks het congres informeren over de vermogens van de leiders van de sjiitische terreurgroep.

Het nieuws over de nieuwe sancties zijn in Libanon met argusogen ontvangen. Vanwege de grote invloed van Hezbollah in het land – de sjiitische groep zit in de huidige regeringscoalitie – zijn er zorgen over de mogelijke gevolgen. Zo zouden de nieuwe sancties een economische inzinking voor Libanon kunnen betekenen.

De maatregel tegen het ballistische rakettenprogramma van Iran is een toevoeging op al reeds bestaande sancties. Het wetsvoorstel herbevestigt het Amerikaanse beleid dat voorkomen moet worden dat de Islamitische Republiek activiteiten onderneemt die gerelateerd zijn aan raketten met nucleaire mogelijkheden. Volgens Duitse inlichtingendiensten werkt Iran nog steeds aan het in handen krijgen van een nucleair wapen.

Het door de Amerikaanse vertegenwoordigers goedgekeurde wetsvoorstel eist dat de president voortaan jaarlijks aan het congres rapporteert over de details van leveringen van onderdelen en grondstoffen aan het Iraanse raketprogramma. Zowel Iraanse individuen als organisaties die bij het ontwikkelen van ballistische raketten betrokken zijn, kunnen rekenen op sancties. Ook buitenlandse bedrijven die meewerken aan de Iraanse raketambities 

Alle vier de wetsvoorstellen konden op steun van zowel de Democraten als de Republikeinen rekenen. Eerder deze maand liet president Donald Trump weten aan een strategie te werken om het rakettenprogramma en de proxies van Iran aan te pakken. De Commander in Chief heeft de nucleaire overeenkomst met Iran niet opnieuw gecertificeerd, omdat dit volgens hem een “slechte deal” is. De andere ondertekenaars staan echter nog steeds achter het akkoord.

 

Bron foto: Times Asi / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Reuters.