Amerikaanse journalist vrijgelaten in Syrië

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 27 aug 2014 TURKIJE VN VS

Peter Theo CurtisDe Amerikaanse journalist Peter Theo Curtis is op zondag 24 augustus in Syrië vrijgelaten door zijn ontvoerders. Na een gevangenschap van bijna twee jaar is de journalist nu onder de hoede van de VN, bevestigden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de nieuwszender Al Jazeera.

Volgens minister Kerry was Curtis in handen van het al-Nusra Front, de Syrische tak van al-Qaeda. ISIS had nauwe banden met al-Qaeda tot februari 2014. Na een machtsstrijd van acht maanden brak al-Qaeda alle banden met ISIS. De Verenigde Staten zou bij tientallen landen met invloed in het gebied hebben geprobeerd om Curtis vrij te krijgen. Uiteindelijk was het Qatar dat bemiddelde en Curtis vrij kreeg.

Curtis werd in oktober 2012 ontvoerd in Turkije nabij Antakya, toen hij op weg was naar Syrië voor journalistieke werkzaamheden. In juni nog bleek uit een video die de ontvoerders hadden vrijgegeven dat Curtis in goede gezondheid was. In de video die Al Jazeera uitzond, zegt hij dat hij tijdens zijn gevangenschap „alles had” zoals voedsel, kleding en „zelfs vrienden”.

Het is opvallend dat de vrijlating van Curtis zo spoedig volgt op de onthoofdingsvideo die ISIS op internet plaatste van de Amerikaanse fotojournalist James Foley, vorige week. Het Amerikaanse Comité ter Bescherming van Journalisten schat dat er nog zeker 20 journalisten vermist zijn in Syrië. Velen van hen zijn waarschijnlijk in handen van ISIS. Eén van hen is de Amerikaanse journalist Steven Joel Sotloff en ISIS heeft gedreigd hem te vermoorden als de VS niet stopt met luchtaanvallen op zijn extremistische strijders.