Amerikaanse veiligheidsadviezen

Vorige week bracht een delegatie van de Palestijnse Autoriteit een bezoek aan de Verenigde Staten. Er vonden onder meer gesprekken plaats met de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en minister Powell van Buitenlandse Zaken. Het was sinds maanden de eerste ontmoeting op een dergelijk hoog niveau.

door Ronny Naftaniel

Het bezoek verschafte de nieuwe Palestijnse “minister van Binnenlandse Zaken” Abdul Razik Yehiyeh de mogelijkheid kennis te maken met George Tenet, de directeur van de CIA, met wie hij sprak over de veiligheidssituatie in de Palestijnse gebieden.

De Amerikaanse regering heeft er de laatste tijd bij de Palestijnen voortdurend op aangedrongen hun veiligheidsapparaat in de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook te hervormen. Er zou een centraal gezag moeten komen, dat afrekent met de invloed van de diverse legertjes en de terreurorganisaties van Hamas en de Islamitische Jihad. De regering Bush beseft dat de sfeer in Israel momenteel zodanig is, dat er alleen sprake kan zijn van een hervatting van het vredesproces als de bevolking van Israel weer zonder angst de straat op kan. Nu zegt in een recent opinie onderzoek 77 % van de Israeli’s bang te zijn gewond te raken bij een terreuraanslag. Het recente voorstel van de Israelische minister van defensie Ben Eliëzer vertaalt de gevoelens van de gemiddelde Israeli uitstekend. Als de Palestijnse Autoriteit in staat en bereid is voor de veiligheid van Israel in te staan, zal Israel de A- en B-gebieden die onlangs herbezet zijn, te beginnen met Gaza, weer ontruimen.

Volgens de Israelische krant Ha’aretz zijn CIA-agenten al enige tijd in de Palestijnse gebieden om met Palestijnse functionarissen te spreken over de nieuwe aanpak van de veiligheidssituatie. De Amerikanen zouden daar ondermeer zoeken naar trainingscentra voor nieuwe Palestijnse politiemensen, bij voorkeur in Jericho, Jordanië en Egypte. De rekruten zouden getraind worden door Egyptenaren en Jordaniërs onder toezicht van de VS. Vervolgens zou het bestaande veiligheidsapparaat van de Palestijnse Autoriteit ontmanteld worden. De ontslagen functionarissen krijgen, nog steeds volgens Ha’aretz, pensioenen van Saoedi-Arabië. Aldus zouden nieuw getrainden op termijn de plaats kunnen innemen van de oude garde, die in hoge mate incompetent en corrupt gebleken is.

In sommige rechts-nationalistische kringen in Israel is de nieuwe bemoeienis van de VS met de Palestijnen gekritiseerd. Dat is kortzichtig. Met dit beleid probeert de Amerikaanse regering een kleine, maar praktische bijdrage te leveren aan het herstel van de rust in Israel en de Palestijnse gebieden. President Bush blijft zich keren tegen het terrorisme en tegen Arafat, die hij onverminderd onbetrouwbaar vindt. Bij gebrek aan realistische vredesplannen is dit momenteel het enige constructieve dat de Amerikanen kunnen doen om het droef stemmende geweld tussen de Palestijnen en Israel te verminderen