Amona opnieuw ontruimd

Vandaag heeft het Israelische leger Amona opnieuw ontruimd. Dit naar aanleiding van een bevel van het gerechtshof. Enkele weken geleden heeft een groep kolonisten er twee woonwagens geplaatst, “als antwoord op het oplaaiende terreur” in de Westelijke Jordaanoever.

De Nederzetting Amona was jarenlang een onderwerp van juridische strijd. De Palestijnse eigenaren van het stuk land kregen bij het hoge gerechtshof gelijk – het land is privébezit en mocht derhalve niet zonder toestemming van de eigenaren worden gebruikt voor het stichten van deze nederzetting, zo oordeelde het gerechtshof – waarna het jaren duurde voordat deze nederzetting daadwerkelijk werd ontruimd.

De ontruiming zelf ging gepaard met geweld tegen de politie. De kolonisten beweren dat ze rechtmatig grond hebben bezet, maar gisteren oordeelde het gerechtshof dat dit nog niet bewezen is en dus dat zij daar niet mogen komen. De verantwoordelijke minister zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de snelle actie. Sidns de ontruiming in Februari 2017 was het gebied verboden terrein voor zowel Israelis als Palestijnen. Tijdens de ontruiming zijn enkele gewonden gevallen, actievoerders en politieagenten. 

Of, en in welke mate, geweld werd gebruikt, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens een van de organisatoren, Knessetlid Betzalel Smotritz, lid van de net sterk afgeslankte partij Het Joodse Huis, hebben de enkele tientallen actievoerders een vredig protest gehouden; de politie beweert echter dat er degelijk geweld is gebruikt, en dat zware voorwerpen werden gegooid. Drieëntwintig agenten raakten licht gewond van stenen en andere voorwerpen, één agent is met een mes in zijn hand gestoken. Ook zijn drie actievoerders licht gewond geraakt. Zeven mensen zijn gearresteerd en er worden meer arrestaties verwacht, zo meldt de krant Haaretz. Volgens de krant hebben de driehonderd demonstranten daarnaast banden in brand gestoken.

Dat deze actie onderdeel is van de naderende verkiezingscampagne wordt duidelijk door zowel de uitspraken van Smotritz zelf, als van de reacties op de actie. Via twitter valt Smotriz zowel premier Netanyahu als zijn voormalige partner Bennet aan. Netanyahu zou zwak zijn en een show houden vanuit Brazilië (waar hij de inauguratie van de nieuwe president bijwoonde) door de politie en het leger te sturen om tegen hun broeders op te treden – en tegelijkertijd blijkt hij niet in staat om de illegale Bedoeïenennederzetting Khan al Ahmar te ontruimen en de internationale druk te doorstaan.
Het Bedoeïenendorp staat evengoed niet op eigen grond en is al jaren onderwerp van juridische strijd; in de zomer was het bijna ontruimd, na herhaalde uitspraken door het hoge gerechtshof. Internationale druk, bijvoorbeeld van de Duitse kanselier Merkel, heeft geholpen en het dorp is nog niet ontruimd. Volgens Joodse kolonisten getuigt dit van discriminatie tegen hen. “Bibi is zwak tegen Hamas en Khan al Ahmar, maar sterk tegen ons, de inwoners”, zo schrijft Smotritz.

Politiek reageert
Ook de reacties vanuit de politiek zijn voorspelbaar, en vormen zodanig een duidelijk startschot voor de komende verkiezingen. Twitter lijkt een handig medium hiervoor. 
Yair Lapid steunt de politie bij het “beteugelen van de wetsovertreders in Amona.” “Wie de politie aanvalt, valt de staat Israel aan”, voegt hij er aan toe. “We mogen de rechtsstaat niet laten verkruimelen vanwege enkele politici voor wie dit handig uitkomt”. Voormalig minister van Defensie en Israel Ons Huis-voorman Avigdor Lieberman tweette: “hoe zit het met Khan al Ahmar?” en “Dit is alleen in woorden een rechtse regering”. Oppositieleidster Yehimovitch roept Netanyahu op om het gedrag van de kolonisten te veroordelen (en voegt er fijntjes aan toe dat het toch niet zijn achterban is).   Volgens Avi Gabbay, lijsttrekker van de Arbeiderspartij, “raakt een handvol extremisten in het land en in de Knesset gewend om haar zin te krijgen van deze regering. De Israelische burgers hebben recht op een regering die  een handvol extremisten niet de koers laat bepalen”. 

De kolonisten zelf beweren het land waarop de woonwagens staan te hebben gekocht, en dat ze daar zich dus rechtmatig kunnen vestigen. Het gerechtshof heeft hierover nog geen uitspraak gedaan; het is nog niet duidelijk of hierover überhaupt de rechtbank is benaderd.