Amsterdamse BIJ1 geobsedeerd met Israel

BIJ1 maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ondertussen groeit de anti-Israelobsessie van de Amsterdamse afdeling met de dag. Zowel in de Tweede Kamer als in gemeenteraden lijken de partij en haar leden iedere kans te willen grijpen om het anti-Israelische (en soms op het randje antisemitische) gedachtegoed aan de man te brengen. Opvallend: met name de Amsterdamse afdeling lijkt drukker met Israel dan met lokale issues.

Amsterdamse lijsttrekker Jazie Veldhuyzen bij een demonstratie.

Amsterdam, het centrum voor BIJ1

Zo wil de partij in Amsterdam, aldus het verkiezingsprogramma, de banden tussen de gemeente Amsterdam en CIDI ‘verbreken’ (formele samenwerkingsverbanden zijn bij CIDI niet bekend). Een stedenband met Tel Aviv ziet de partij niet zitten, maar al eerder kon het Joods Akkoord van 2018 niet op de handtekening van BIJ1 rekenen. 

Desondanks wil BIJ1 vanzelfsprekend wel antisemitisme bestrijden. Maar ondertussen verwerpt de partij wel de breed geaccepteerde en niet-juridisch bindende IHRA-werkdefinitie van antisemitisme. De partij stelt zelf een definitie op van antisemitisme waarin zij Israel-gerelateerd antisemitisme aan de kant schuift. De partij ondersteunt het antizionisme zelfs. Opvallend is dat bijvoorbeeld de Franse president Emmanuel Macron antizionisme juist wél als antisemitische bestempelt. Cynisch genoeg gebruikt de partij wel een post in een Hebreeuws voor hun online-campagne op Instagram.

Voor de lijst voor de stadsdeelraad West staat de bekende BDS-activiste Dorien Ball, ook bekend als Theodora Ballout-Siemons, op plek 1. Zij is tevens bestuurslid bij pro-Palestijnse actieclubs DocP en The Rights Forum. Die eerste is bekend van stickeracties in Nederlandse supermarkten en de laatste vanwege hun zeer controversiële wob-verzoek aan de Nederlandse universiteiten. Dat wob-verzoek werd door velen zelfs gezien als antisemitisch.

BIJ1-ers erg druk op de socials

Via social media is een goed beeld te krijgen van wat BIJ1 en haar, met name Amsterdamse, leden drijft. Vanwege de intersectionele natuur van de partij speelt afkomst en identificatie een grote rol, en opvallend genoeg benutten sommige BIJ1’ers dan ook hun Joodse afkomst om hun punt te maken. Zo zet Amsterdams kandidaatsraadslid Bluma Brecher (#19) haar Joodse afkomst in voor de strijd voor BDS, iets wat zij veelvuldig aanstipt op haar stories op Instagram. Ook kandidaatskamerlid Yuval Gal, tevens Amsterdammer, presenteert zichzelf als ‘trotse ex-Israeli’, die zich vocaal inzet voor de Palestijnse zaak. Het gebruik van de eigen Joodse identiteit om daarmee Israel aan te vallen lijkt enigszins op de acties van de controversiële ultraorthodoxe sekte Neturei Karta, die veelvuldig als ‘goede Joden’ aanwezig zijn bij demonstraties tegen Israel.

Oude bekende Anja Meulenbelt (#21) is ook op de lijst van de Amsterdamse BIJ1 te vinden. Zij staat al jaren te boek als anti-Israelactiviste en verliet de SP wegens het Gaza-standpunt.

Een ander Amsterdams kandidaatsraadslid, Daryll Ricardo Landbrug (#5), postte recentelijk nog een story waarin hij vroeg om toiletpapier met de Israelische vlag erop en tevens steunt hij, net als vele ander leden, de Palestijnse zaak voluit.

De jongerenbeweging Radicaal maakt regelmatig ook opmerkelijke statements. Zo is de club boos dat het Westen wel steun geeft aan Oekraïne, maar niet aan de Palestijnen. Ook werkt deze organisatie openlijk samen met Samidoun, een Palestijnse ngo die door Israel als terreurclub wordt aangemerkt, voor een filmavond over de Eerste Intifada, die in hun ogen een legitieme strijd is tegen ‘zionistische kolonisatie’. Radicaal was ook te vinden bij de pro-Palestijnse demonstraties in mei 2021, waarbij openlijk antisemitische leuzen werden gescandeerd.

Hierdoor is duidelijk zichtbaar op dat BIJ1 als het aankomt op het Israelisch-Palestijns conflict zich nadrukkelijk eenzijdig positioneert. Hoewel antisemitisme een aandachtspunt voor de partij is, zo schrijft zij zelf, bedekt zij ondertussen Israel-gerelateerd en links antisemitisme met de mantel der liefde. Want, zo stelt BIJ1, antisemitisme komt alleen maar van rechts. Deze nauwe benadering van het fenomeen zorgt ervoor dat antisemitisme in de eigen gelederen eigenlijk de facto wordt geaccepteerd.

Daarbij moet wel gezegd worden dat deze nadruk op het Israelisch-Palestijnse conflict met name bij de Amsterdamse afdeling van BIJ1 een rol van belang speelt. Lokale afdelingen in Rotterdam en Utrecht lijken dit niet te delen en zich veel meer op lokale zaken toe te spitsen. Maar de Amsterdamse fractie is wel de grootste lokale afdeling van BIJ1 en verdient dus zeker aandacht. Of zij een vreemde eend in de BIJ1-bijt is, zal de toekomst ons leren.

BIJ1 in de Kamer toonbeeld van eenzijdigheid

Ook in de Kamer is BIJ1 erg druk met het stellen van Kamervragen over het Israelisch-Palestijns conflict. Hierbij lijkt de partij met name oog te hebben met een narratief: het Palestijnse. Zo leek Simons niet te begrijpen dat Hamas met opzet brandballonnen opliet en neemt zij in debatten en in haar vragen consistent een eenzijdige positie in. Op Internationale Vrouwendag bleek zelfs dat Simons geëerd werd als ‘vriend van Palestina’.