Annan zegt bezoek Iran af

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 5 nov 2005 IRAN VN VS

NOS Nieuws

VN-topman Kofi Annan heeft een geplande reis naar Iran uitgesteld. Aanleiding zijn de uitspraken over Israël van de Iraanse president Ahmadinejad.

De Iraanse president veroorzaakte onlangs grote opschudding door te zeggen dat "Israël van de kaart moet worden geveegd". Annan zou eind volgende week naar Teheran gaan, maar volgens een VN-woordvoerder is het "in het licht van de aanhoudende controverse" nu niet het geschikte moment voor een bezoek.

‘Amerikaanse invloed’

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt echter dat niet Annan, maar Iran heeft gevraagd het bezoek uit te stellen. Volgens een verklaring van het ministerie heeft de secretaris-generaal uitspraken gedaan "onder invloed van Amerikaanse autoriteiten", die niet goed zijn gevallen in Teheran.

Annan zei donderdag tijdens een persconferentie dat "binnen de internationale gemeenschap niemand de opmerkingen van de Iraanse president verdedigt". Hij verwees ook naar een verklaring van de veiligheidsraad waarin de uitspraken van Ahmadinejad worden veroordeeld.

Kernprogramma

De secretaris-generaal zou in Teheran over het omstreden Iraanse kernprogramma gaan praten. Zijn rondreis door het Midden-Oosten begint volgende week. Allereerst brengt hij een bezoek aan de Franse president Chirac. Daarna vliegt hij door naar Caïro, waar hij president Mubarak zal ontmoeten.

In Saudi-Arabië spreekt Annan vervolgens met koning Abdallah. De reis eindigt in Pakistan, waar de VN-topman met president Musharraf zal spreken en de gebieden zal bezoeken die vorige maand werden getroffen door een zware aardbeving.