Anti-BDS-wetgeving ook in Ohio van kracht

IN ANDER NIEUWS / Door: WIM KORTENOEVEN / 20 dec 2016 BDS CIDI PALESTIJNEN VS


ohio_house_of_representativesSteeds meer Amerikaanse staten keren zich tegen de anti-Israelische Boycot-, Desinvestering- en Sanctiebeweging (BDS). Vandaag ondertekende ook gouverneur John Kasich van Ohio een wet die zich keert tegen “economische oorlogsvoering die de soevereiniteit en veiligheid bedreigt van bondgenoten en handelspartners van de VS, waaronder Israel”.

Wet HB 476 verbiedt de staat Ohio en lagere overheden om zaken te doen met bedrijven die BDS-maatregelen treffen. Bovendien worden alle contracten die overheidsinstellingen in Ohio sluiten voorzien van een clausule waarin bedrijven moeten verklaren dat zij geen BDS-acties steunen. Ook niet-Amerikaanse bedrijven vallen onder deze wetgeving.

Naast Israel staan
De wet bevat ook een positieve aanwijzing. Daarin wordt overheidsbedrijven en regionale overheden in Ohio de mogelijkheid geboden om in Israelische instellingen te investeren. “Daarmee krijgt onze staat de kans om op een betekenisvolle wijze naast Israel te staan en nog meer zaken, handel en researchmogelijkheden te helpen creëren”, aldus een verklaring van de staat Ohio.

Doelstelling BDS
In een hoorzitting over de wet, die eerder in de Senaat van Ohio plaatsvond, citeerde een van de sprekers, Austin Reid van de pro-Israelische organisatie StandWithUs, de Libanees-Amerikaanse hoogleraar As’ad AbuKhalil. Die radicale voorman van de Amerikaanse BDS-beweging heeft onlangs verklaard: “Het echte doel van BDS is de vernietiging van de staat Israel. Dat zou als ondubbelzinnige doelstelling moeten worden uitgedragen. […] Gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen zijn onverenigbaar met het bestaan van de staat Israel”.

Nederlandse bedrijven
Ohio is de veertiende Amerikaanse staat waar anti-BDS-wetgeving van kracht wordt. De eerste sancties tegen overtreders zijn inmiddels getroffen. Begin december zette de staat New York onder andere vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens hun betrokkenheid bij BDS-maatregelen tegen Israel.

Foto: Parlement van de staat Ohio. (Wikipedia/Joshua Rothaas/CC BY 2.0)

Bronnen:

Ohio anti-BDS law signed by former presidential candidate Kasich
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ohio-anti-BDS-bill-singed-into-law-by-former-White-House-candidate-Kasich-475968

State of Ohio Approves Anti-BDS Law
http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/state-of-ohio-approves-anti-bds-law/2016/12/12/

Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel
https://www.cidi.nl/staat-new-york-zet-vier-nederlandse-bedrijven-op-de-zwarte-lijst-wegens-boycot-van-israel/