Antisemitische cartoon bij demonstratie voorstanders Soleimani

Bij een demonstratie van voorstanders van de omgebrachte Iraanse generaal Soleimani bij de Amerikaanse ambassade in Wassenaar, is een antisemitische cartoon getoond. CIDI doet aangifte.

Naar aanleiding van de liquidatie van Revolutionaire Garde-generaal Qassem Soleimani, vond dinsdag een demonstratie plaats bij de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Volgens Regio15 hadden hier circa 50 voorstanders van de Iraanse generaal zich verzameld. Op foto’s van fotograaf Daan van den Ende is te zien hoe met verschillende vlaggen gewapperd wordt.

Bij de demonstratie werd ook een antisemitische cartoon op een bord vertoond. Op de tekening, met als titel “The makers of terrorism”, zijn Uncle Sam die de VS moet voorstellen en een stereotype Jood afgebeeld die grijnzend naar elkaar kijken. De twee zitten bovenop een houten kruis met daarop een doodshoofd en ervoor het woord “Terrorism”. De cartoon stelt dat de VS en Joden de grootste verspreiders van terrorisme zouden zijn.

Auteur van de antisemitische cartoon is de Nedal Deep. De tekenaar heeft meerdere keren stereotype Joden getekend die in zijn afbeeldingen achter allerlei kwaadaardige complotten zouden zitten. 

In een reactie laat de politie aan CIDI weten de cartoon niet waar te hebben genomen tijdens de demonstratie. Was de antisemitische tekening wel gezien, of waren de aanwezige agenten erop gewezen, dan zou zeker ingegrepen zijn zo vertelt een agent die aanwezig was bij de protestactie.

CIDI is geschokt dat een dergelijk antisemitische tekening openlijk wordt getoond in de publieke ruimte en doet aangifte.