Antisemitische extremisten 3 juli in Amsterdam bijeen

De ‘Arabische lente’ is maar de eerste stap naar de vestiging van een Islamitische natie. Dit is de belangrijkste boodschap van de Jihadistische Hizb ut Tahrir-beweging bij haar eerste conferentie in Nederland op het kalifaat. De bijeenkomst is gepland op 3 juli in Congres en Party Centre Rhône, Amsterdam.
“De revolutie in de moslimlanden heeft het westen, maar vooral de oemma (moslimnatie) een waardevolle les geleerd,” aldus de aankondiging van het evenement. De sprekers zullen “oproepen dat alle moslims over de wereld zich zoals voorheen verenigen in een staat, met één leider, onder de wetgeving van islam. Enkel dit zal zorgen voor ware verandering.”

Hizb ut Tahrir (Partij van Bevrijding in het Arabisch) is een wereldwijde, fundamentalistische en antisemitische beweging die zich tegen democratie en vrouwenrechten verzet, en ernaar streeft om de Sharia (islamitische wetgeving) aan Moslims en niet Moslims te brengen. De organisatie roept ook tot de vernietiging van de staat Israel en de etnische zuivering van het Land van Israel van alle Joden.

Het afgelopen decennium werd de beweging illegaal verklaard in Duitsland en Rusland. In verschillende landen in het Midden Oosten werd de beweging tijdens de jaren 70 verboden.

In Nederland beschrijft de AIVD deze beweging als “radicaal”, “extremistisch”, geneigd tot gewelddadigheid, en de oorsprong van “een aantal terroristische organisaties.” Desondanks is de beweging toegestaan in ons land.
In het rapport ‘Radicale dawa in verandering, de opkomst van islamitisch neoradicalisme in Nederland’ uit 2007 stelt de AIVD: “Hizb ut-Tahrir kan worden aangemerkt als een politieke partij, maar dan niet in de gebruikelijke zin van het woord. De beweging opereert bijzonder heimelijk en kent een cellenstructuur met een bijna militaire hiërarchie.”

Het rapport voegt daaraan toe: “De ideologie van Hizb ut-Tahrir kenmerkt zich door een virulent anti-zionisme, een intense afkeer van seculiere regeringen en ideologieën, het volledig mijden van andersdenkenden en het voorschrijven van een confronterende en sterk polarisende boodschap. Het uiteindelijke doel van Hizb ut-Tahrir is het op redelijk korte termijn vestigen van het islamitische kalifaat. Eventueel willen ze daarvoor geweld gebruiken als dat echt nodig is.”

In Groot-Brittannië, aldus het rapport, “is een aantal terroristische organisaties actief dat voorkomt uit Hizb ut-Tahrir zoals The Saved Sect en al-Muhajiroun.” Ook in Groot-Brittannië en de VS (zoals in andere Westerse landen) is Hizb al Tahrir niet verboden. De beweging heeft honderdduizenden sympathisanten in de hele Soennitische wereld, aldus westerse inlichtingendiensten.

Op de vergadering volgende maand – Khilafah Conferentie 2011 – worden enkele lezingen gehouden, ook door Okay Pala, de feitelijke leider van Hizb ut Tahrir Nederland. In januari 2009, tijdens Israels Operation Cast Lead tegen Hamas, hield Pala een lezing met het motto: “de enige oplossing voor de ellende in Gaza is de wederoprichting van de Islamitische staat Al Khilafa.”
Deze lezing werd in 2009 georganiseerd door de Al Furqan studentenvereniging aan de Universiteit van Amsterdam. De universiteit weigerde deze lezing – die opriep tot de vernietiging van de Joodse staat– een podium te bieden vanwege de beslissing van de organisatoren om daarbij mannen en vrouwen te scheiden.

In mei 2010 lanceerde Hizb ut Tahrir Nederland een campagne tegen de deelneming van moslims aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, die een een “koefer” (heidens) systeem genoemd werd.

De wereldwijde Hizb ut Tahrir beweging staat nu onder leiding van de Palestijns-Libanese jihadist Taqiuddin al-Nabhani. De organisatie werd in 1952 opgericht in Jeruzalem. Zij is hoofdzakelijk actief in Westerse landen, voornamelijk in Groot-Brittannië.

Een van de antisemitische uitingen van Hizb ut Tahrir was een in 2000 verspreid foldertje over Joden waarin stond: “Joden zijn lafaards, zij zijn een volk van geld en niet van strijd.” In de tekst beloofde Hizb ut Tahrir dat: “De Joden en hun onteigende land in Palestina, met Allahs hulp en genade, vernietigd zullen worden.”

Terwijl Hizb ut Tahrir in het Westen betrekkelijk veel vrijheid heeft om zijn standpunten te propageren, wordt de beweging streng aan banden gelegd en vervolgd in de moslimlanden.
Vorig jaar startte een Libanese minister een campagne om de beweging te verbieden. In 2009 heeft Turkije ongeveer 200 Hizb ut Tahrir-activisten gearresteerd en vorige maand begonnen de veiligheiddiensten van Pakistan, Bangladesh, Tajikistan and Kyrgyzstan een actie tegen Hizb ut Tahrir activisten.