Antisemitische graffiti in Nieuwerkerk aan den IJssel

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 21 sep 2011 VOETBAL

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn op diverse plaatsen davidsterren en hakenkruizen geklad. De nazistische symbolen zijn op ramen en deuren van woningen gespoten, maar ook op bushokjes, flats, een peuterspeelzaal, een kerk en een bejaardentehuis. Het is mogelijk dat de bekladdingen verband houden met de voetbalrellen in Rotterdam van afgelopen zaterdag.

De politie heeft meer dan twintig aangiften ontvangen en is nu bezig met forensisch onderzoek. Het gaat om de wijken Esse, Zuidplas en Dorrestein. Een “respectloze daad”, noemde politieteamchef René Ravesteijn het. “De politie neemt deze zaak zeer serieus. Dit soort graffiti is kwetsend, roept emoties op en gaat daarmee verder dan baldadigheid.”

Een van de bekladdingen is afwijkend: er staat de naam ‘Frits’ op. De politie is op zoek naar mensen die deze handtekening herkennen of weten wie er achter zit.

Afgelopen zaterdag waren er rellen rondom het Rotterdamse stadion De Kuip toen supporters van Feyenoord tegen het bestuur protesteerden. Het kwam zelfs zo ver dat de politie haar wapens trok, omdat de situatie ernstig uit de hand dreigde te lopen. De wapens werden verder niet gebruikt en de orde was snel hersteld.