Antisemitische incidenten Malmö verdriedubbeld

bom JCC Malm0De Zweedse politie registreerde in 2012 60 antisemitische incidenten in Malmö, tegen 22 elk in 2010 en 2011. Dit blijkt uit de officiële Zweedse misdaadcijfers die onlangs zijn gepubliceerd, meldt het Joods persbureau JTA. Een voorbeeld was een bomaanslag op het Joods Cultureel Centrum in Malmö op 28 september 2012 – zie de foto. De gesignaleerde stijging was geen tijdelijk verschijnsel: in de eerste helft van dit jaar werden er 35 incidenten geregistreerd.

De stijging kan heel goed veroorzaakt zijn door een grotere bereidheid de incidenten – die er al veel langer zijn – te melden, zeggen Joden in Malmö. De houding van pas afgetreden burgemeester Ilmar Reepalu speelde daarbij zeker een rol. Antidemitische incidenten waren volgens hem de schuld van de Joden.

De Joodse gemeenschap rapporteert nu vaker incidenten, vertelde ook voorzitter Fred Kahn van de Joodse gemeente aan het Joods persbureau JTA. Zij doen dat omdat zij inzien dat het nodig is om duidelijk te maken dat er maatregelen genomen moeten worden tegen antisemitisme.

Een van de mensen die dit benadrukt is een Amerikaanse immigrant, Jehoshua Kaufman. Hij organiseert al sinds december 2011 ‘keppelwandelingen’ omdat naar zijn idee de onzichtbaarheid van Joden een van de oorzaken was dat er niets werd gedaan. Er wonen in Malmö, dat 300.000 inwoners telt, maar zo’n 600 Joden. De grootste etnische minderheid bestaat uit immigranten uit isamitische landen (30%).

Het dragen van een keppel is meer dan een protest tegen antisemitisme; het is een opleving van Joods zelfvertrouwen, zei Kaufman tegen een plaatselijke krant. ‘Mensen zeggen vaker dat zij Joods zijn, ook in de media’, vertelde hij.

Dit gaat in tegen de adviezen van de voormalige burgemeester Ilmar Reepalu, die eind februari vertrok na 28 jaar. Reepalu gaf de Joden zelf de schuld van het gestegen aantal incidenten en zei onder meer dat zij zich ‘voor hun eigen veiligheid’ openlijk moesten distantiëren van Israel. Reepalu stond bekend om zijn uitgesproken anti-Israelische, soms ook antisemitische uitspraken. In 2012 bijvoorbeeld zei hij in een interview dat ‘Zweedse Democraten de Joodse gemeenschap hebben geïnfiltreerd om hun haat tegen moslims aan te wakkeren’, waarmee hij in één zin het antisemitische cliché bezigde van een Jooodse samenzwering en de plaatselijke minderheidsgroepen tegen elkaar opzette.

Uit statistieken van de Zweedse Raad voor Misdaadpreventie bleek eerder dit jaar dat van de 44 antisemitische incidenten die in 2010 en 2011 in Malmö werden gerapporteerd, niet één vervolgd was. Ook andere discriminatievergrijpen werden niet goed aangepakt. Van de 480 door haat gedreven misdrijven (alle soorten discriminatie bij elkaar) die in diezelfde periode werden gerapporteerd, leidde niet één tot een veroordeling.