Antisemitische site Der Stuermer offline

De extreemrechtse website van Der Stuermer is niet langer online. Dit liet de provider van de website vanmorgen weten aan het Meldpunt Discriminatie Internet.

Het MDI en ook CIDI kregen regelmatig klachten over de neonazistische site, waarop onder meer een lijst van ‘bekende Nederlandse Joden’, antisemitische artikelen en Holocaustontkenning.

Der Stuermer is een internationale website, genoemd naar het gelijknamige nazi-schotschrift. Een deel ervan was echter ook in het Nederlands en duidelijk gericht op Nederland. De site stond vol antisemitische artikelen, waaronder veel stukken die de Holocaust ontkenden en per land lijsten met bekende Joden. (Daartussen ook mensen die helemaal niet Joods zijn, maar met wie de beheerders het niet eens waren.) Ook MDI kreeg al ruim vijf jaar klachten over der Stuermer.

Jarenlang viel hiertegen weinig te doen omdat de website in het buitenland werd gehost door een extreemrechtse provider, die weigerde hem van het internet te halen. Enkele dagen geleden kreeg MDI van Amerikaanse collega’s van de Anti-Defamation League (www.adl.org) de tip dat Der Stuermer was overgestapt naar een andere provider. Het Meldpunt verstuurde meteen een verzoek tot verwijdering aan de nieuwe provider.

Woensdagochtend ging de site op wit. De provider berichtte het Meldpunt dat de website offline was gehaald vanwege de vele haatzaaiende en discriminerende uitingen. Dit is zeer verheugend omdat buitenlandse hosts tot nu toe niet bereid waren mee te werken aan het verwijderen van haat van internet.

Of Der Stuermer hiermee voorgoed is verdwenen van het internet staat te bezien. De beheerders zijn nu ongetwijfeld op zoek naar een nieuwe provider die hun discriminerende denkbeelden steunt.

UPDATE: Der Stuermer heeft een nieuwe provider gevonden, de website werkt weer.