Antisemitische uitlatingen voeren de boventoon bij scheldpartijen tegen de politie

Discriminatie tegen politieagenten is het afgelopen jaar drastisch toegenomen. Antisemitische uitingen voeren hierbij de boventoon. Zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad, dat zich baseert op politiecijfers.

In vrijwel alle regio’s van Nederland is een toename in discriminerende uitingen tegen politiemedewerkers geconstateerd. Bij de Haagse eenheid van de politie is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal geregistreerde meldingen. Bij een aanzienlijk deel van deze meldingen zijn de scheldpartijen van antisemitische aard. Agenten in de hofstad geven aan in 62% van de gevallen voor “Jood” uitgescholden te zijn. Ook in Rotterdam voert volgens politiebeambten antisemitisme de boventoon.

Het CIDI signaleerde al in haar Monitor Antisemitische Incidenten 2016 dat “Jood” steeds vaker als scheldwoord gebruikt wordt. Het toegenomen gebruik van “Jood” bij (algemene, niet eens op Joden gerichte) scheldpartijen duidt erop dat veel mensen een negatieve associatie hebben met Joden. Het CIDI vindt dit een verontrustende ontwikkeling.

Buiten Rotterdam en Den Haag worden seksuele geaardheid en herkomst als belangrijke bron van discriminatie tegen politiebeambten geconstateerd. Zo worden agenten bijvoorbeeld uitgescholden voor “homo”, “roetmop” of “kutmarokkaan”.

Het AD schrijft dat voor de enorme toename van het aantal discriminerende incidenten in de regio Den Haag, de politie geen duidelijke verklaring heeft. Volgens de krant is het niet duidelijk of alleen discriminatie is toegenomen, of dat ook de aangiftebereidheid van agenten is gegroeid. 

 

Bron foto: Ramon Vasconcellos / Flickr