Antisemitisme Vlaamse jongeren: CIDI wil onderzoek in Nederland

Zo’n 75% van de Islamitische jongeren in Vlaanderen heeft antisemitische denkbeelden, toonde een breed onderzoek onder 3867 Vlaamse scholieren van 14-18 jaar.
CIDI ziet dringende redenen dit onderzoek ook onder Nederlandse scholieren te houden. De Tweede Kamer spreekt vandaag over discriminatie en antisemitisme.

De Tweede Kamer spreekt vandaag over antisemitisme en andere discriminatie. Aanleiding zijn de antisemitische uitlatingen van Turkse jongeren in het TV programma ‘Onbevoegd Gezag’ en een rapport waaruit vooroordelen tegen Joden bleken op acht Amsterdamse scholen (zie de links hieronder).

Er zijn meer signalen van antisemitisme onder jongeren. In een column citeerde Theodor Holman  – “naar waarheid opgetekend” – de volgende uitspraken in een klas: ‘Jij gaat je Joodse vriendjes weer beschermen, man, maar voor mij kunnen ze allemaal kapot, weet je wel. Ze doden allemaal kinderen, en ze maken eten van het bloed van hun eigen dode baby’s. Ze zijn gestoord, man.’ en: ‘Ze moeten allemaal dood.’

Onlangs werd bekend dat een breed onderzoek onder 3867 scholieren in de leeftijd van 14-18 jaar in Vlaanderen aantoont dat ca. 75% van de Islamitische jongeren in Vlaanderen er antisemitische denkbeelden op nahouden. Bij autochtone Vlaamse jongeren was dit ca. 10%. Een van de eindconclusies van het rapport was dat opleiding en inkomen van de gezinnen van de jongeren geen effect hadden op deze schokkende uitkomsten. Onder de Islamitische jongeren leefden eveneens  vooroordelen over homo’s. Joods Actueel rapporteerde hierover en vond bovenstaande illustratie op internet: klik de afbeelding voor een vergroting.


CIDI vroegvorige maand aan minister Bussemaker van onderwijs een breed onderzoek te houden onder scholieren over antisemitische vooroordelen. De minister heeft hierop nog niet gereageerd, maar er lijkt alle reden het Vlaamse onderzoek ook hier te houden. Ter vergelijking kunnen de vragen precies zo worden herhaald.

De Vlaamse jongeren hadden ook zulke vooroordelen tegen homo’s. Als we dergelijke vooroordelen in Nederland in kaart kunnen brengen, is het beter mogelijk deze vooroordelen in en buiten het onderwijs te bestrijden.

Lees ook:
CIDI wil onderzoek naar vooroordelen tegen joden
Onderzoek Amsterdamse scholieren: ‘Joden zijn rijk en gierig’
Holman: En wie heeft geen hekel aan Joden