Antisemitisch cliché racet mee in spelletje van Nintendo

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 26 jun 2020 VIDEOSPEL

In een nieuwe versie van het klassieke videospel Mario Kart wordt gebruik gemaakt van een automatische speler met de alias ‘Jews did 911’. Ontwikkelaar Nintendo legt meldingen naast zich neer, ondanks herhaaldelijke pogingen van CIDI om uitleg te vragen. 

Screenshots uit het videospel Mario Kart, app-versie

Een liefhebber van het spelletje merkte de alias op in een app-versie, die onlangs beschikbaar is gemaakt voor iPhones. Hij speelde het uitsluitend in offline modus, oftewel met voorgeprogrammeerde tegenspelers. Tot zijn schrik zat er een tussen met de alias ‘Jews did 911’, een korte verwoording van het antisemitische cliché dat 9/11 een Joods complot zou zijn geweest – een theorie die overigens springlevend is. 

Toen de gebruiker van de app de alias een tweede keer tegenkwam (wederom in offline modus), besloot hij het geval aan CIDI voor te leggen. “Ik herken dit als reinste onzin, maar dit is een eenvoudig spel dat ook veel door jongeren en kinderen gespeeld wordt. Op hen kan een leus als ‘Jews did 911’ normaliserend werken, en dan wordt het gevaarlijk”, licht hij toe. 

CIDI heeft bij Nintendo om uitleg gevraagd, maar ondanks meerdere pogingen om in contact te komen, heeft het bedrijf niet gereageerd. 

Een simpele zoekopdracht langs gaming fora wijst erop dat andere gebruikers precies hetzelfde probleem hebben aangekaart eerder dit jaar. 

Automatisering 

In multiplayer modus, oftewel wanneer tegenspelers andere mensen van vlees en bloed zijn, zijn racistische uitingen via de voor hen beschikbare communicatiekanalen (in dit geval een spelersnaam) niet altijd te voorkomen. Des te meer zouden ontwikkelaars van spellen functies moeten bieden om misbruik te melden, en deze meldingen vervolgens serieus te nemen. 

De alias ‘Jews did 911’ is vermoedelijk gebaseerd op de naam van een echte gebruiker, die vervolgens door automatisering tot de offline modus van het spel is doorgeglipt. 

Update 29-6-2020 – reactie Nintendo 

Naar aanleiding van ontstane ophef heeft Nintendo contact opgenomen met CIDI. Via een woordvoerder biedt het bedrijf excuses aan voor het kwetsende stereotype, en laat het weten actie te ondernemen:  

“We nemen onze verantwoordelijkheden om onze gebruikers te beschermen serieus en veroordelen intimidatie in welke vorm dan ook, ook bij het online spelen van games. Als spelers in het spel aanstootgevende gebruikersnamen of gedrag tegenkomen, raden we ze aan deze te markeren voor beoordeling. Als we klachten rechtvaardig vinden, worden de aanstootgevende gebruikersnamen verwijderd. In dit specifieke geval kunnen we bevestigen dat we eraan werken de aanstootgevende gebruikersnaam te verwijderen.” 

CIDI is opgelucht dat het probleem wordt opgepakt, en hoopt dat racisme en antisemitisme voortaan geen kans krijgen in deze en andere spellen.