Arabisch-Israelisch Knessetlid bekent smokkelen mobiele telefoons naar Palestijnse gevangenen

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 21 dec 2016 BALAD KNESSET TERRORISME

De procedurele commissie van de Knesset heeft woensdag gestemd voor het opheffen van de immuniteit van parlementslid Basel Ghattas. De politicus van de Balad-partij overhandigde enveloppen met daarin telefoons en simkaarten aan gevangen Palestijnse terroristen.

Knessetlid Basel Ghattas van Balad. Foto: Orrling/Wikipedia

Knessetlid Basel Ghattas van Balad. Foto: Orrling/Wikipedia

Basel Ghattas, parlementslid voor de Arabisch-Israelische Balad-partij, heeft bekend dat hij meerdere enveloppen illegaal een gevangenis heeft ingesmokkeld en ze heeft overhandigd aan Palestijnse terroristen. Op videobeelden is te zien hoe de politicus papieren geeft aan Walid Daka, die een celstraf van 37 jaar uitzit wegens de ontvoering en moord op een Israelische soldaat. Ghattas gaf ook vier enveloppen aan Basel Ben Suleiman Bezre, die een 15-jarige celstraf uitzit voor terreurdaden. 

Bij nadere inspectie werden maar liefst 12 telefoons, 16 simkaarten en een aantal telefoonbatterijen in de enveloppen ontdekt. Ghattas beweert dat hij niet wist wat er in de enveloppen zat, maar heeft de smokkel zelf wel toegegeven.

Op advies van openbaar aanklager Avichai Mandelblit heeft de procedurele commissie van de Knesset unaniem ingestemd met het opheffen van Ghattas’ parlementaire immuniteit. Als dat besluit donderdag definitief wordt bevestigd door een plenaire sessie van de Knesset, zal Ghattas strafrechtelijk worden vervolgd wegens het schaden van de nationale veiligheid.