Arabische leiders zeggen tweestatenoplossing te steunen

Op een top van de Arabische Liga hebben Arabische regeringsleiders aangegeven een tweestatenoplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict te steunen. Belangrijkste voorwaarden zijn dat er een ‘rechtvaardige’ oplossing komt voor de Palestijnse vluchtelingen en dat Israël zich terugtrekt tot de wapenstilstandslijnen van voor 1967.

Op de top, die gehouden werd in Jordanië, spraken de machthebbers over verschillende zaken in het Midden-Oosten, waaronder de burgeroorlog in Jemen, de crisis in Syrië en het voortslepende conflict in Libië. Ondanks al deze nijpende situaties, is de Jordaanse koning Abdullah de Tweede van mening dat stabiliteit in de regio afhangt van het vinden van een oplossing voor het Israelisch-Palestijnse vraagstuk.

Volgens Abdullah ondermijnt Israel kansen op vrede door haar nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Ook hekelde de koning de toenemende aantallen Joden die op de Tempelberg in Jeruzalem bidden. Israel geeft echter aan de afspraken met Jordanië omtrent de Tempelberg te honoreren. De Tempelberg in Jeruzalem was de locatie van de twee Joodse Heilige Tempels, maar wordt nu beheerd door een Jordaanse Waqf.

De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, ging nog verder in het beschuldigen van Israel. Volgens hem praktiseert Israel een systeem van apartheid. Daarom roept hij de internationale gemeenschap op de druk op Israel uit te breiden.

Ondanks deze zwartmakerij van Israel is de conferentie volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas een groot succes. Volgens hem zijn de Arabische leiders verenigd in hun boodschap aan de Amerikaanse president Donald Trump dat ze voorstander zijn van een tweestatenoplossing. Tijdens een persconferentie in februari met de Israelische premier Benjamin Netanyahu liet Trump nog in het midden of hij een tweestatenoplossing steunt. Hij zei toen tegen de aanwezige pers dat het hem niet uitmaakt of er sprake is van een tweestatenoplossing of een éénstaatsoplossing: zolang beide partijen zich er maar in kunnen vinden.

De Arabische Liga is dus voorstander van een tweestatenoplossing, en heeft hiervoor haar vredesinitiatief van 2002 uit de kast gehaald. Het vredesplan belooft dat de Arabische landen Israel erkennen, op voorwaarde dat Israel zich uit de in 1967 veroverde gebieden terugtrekt. Hier vallen naast de Westelijke Jordaanoever ook Oost-Jeruzalem en de Golan-hoogten onder. Ook moet er een ‘rechtvaardige’ oplossing gevonden worden voor de Palestijnse vluchtelingen voordat relaties tussen Israel en de Arabische wereld genormaliseerd kunnen worden.

Bronnen: The Jerusalem Post, The National, Al-Jazeera, Times of Israel.