Arafat beveelt schieten op Israëlische doelen te staken

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 nov 2000 FATACH GAZA PA PALESTIJNEN WESTBANK

ANP Nieuws

De beslissing is genomen door de Palestijnse Hoge Raad voor de Veiligheid onder voorzitterschap van Arafat, aldus de anonieme bron. De raad heeft ,,de onbekende schutters” opdracht gegeven niet te schieten in bewoonde gebieden en op huizen van burgers in de delen van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever die onder de controle van de Palestijnse autoriteit staan.

De Palestijnse Autoriteit spreken over ,,onbekende schutters” omdat ze zegt geen invloed uit te oefenen op de Palestijnen die het vuur openen op Israëlische doelen.

Gespannen

De situatie in de bezette gebieden is woensdag extra gespannen, omdat Arafat op 15 november 1988 vanuit zijn ballingschap in Algiers symbolisch de Palestijnse onafhankelijkheid uitriep. Het Israëlische leger heeft zich voorbereid op hevige gevechten met de Palestijnen.

Bij botsingen doodde het Israëlische leger zes Palestijnen. Dat is vernomen van een ziekenhuis in de bezette gebieden.

Fatah-leden opgepakt

Vijftien leden van de Fatah-militie van Palestijns president Arafat zijn op de Westelijke Jordaanoever door Israël gearresteerd. Dat heeft minister Eliezer van Telecommunicatie meegedeeld. De aangehouden Palestijnen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij recente aanvallen op Israëliërs.

De mannen zijn opgepakt in het gebied tussen de steden Nabloes en Ramallah, waar maandag drie Israëliërs werden doodgeschoten.