Arafat onder keiharde druk

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 13 dec 2001 EU PA PALESTIJNEN TERRORISME VS

In zijn ongemeen harde verklaring van 10 december heeft de Europese Unie Arafats Palestijnse Autoriteit gemaand “de terroristische netwerken” in de autonome Palestijnse gebieden te ontmantelen, alle van terrorisme verdachte Palestijnen te arresteren en te berechten, en “openlijk en in de Arabische taal te op te roepen tot beëindiging van de gewapende intifada” tegen Israel. Het is de eerste keer dat de EU het Palestijnse leiderschap op deze wijze herinnert aan de basisverplichtingen die het in het kader van de Oslo-akkoorden is aangegaan.

Naar aanleiding van de Palestijnse terreuraanslagen van 1 (Jeruzalem) en 2 december (Haifa) riep het Europese Voorzitterschap de Palestijnse Autoriteit op 2 december weliswaar al op ‘al hetgeen in zijn macht ligt te doen om de daders van deze verschrikkelijke daden te arresteren en te berechten, en te voorkomen dat zulke daden kunnen worden herhaald’, maar werd nog niet gesproken over de voor dat laatste noodzakelijke ontmanteling van de Palestijnse terreurorganisaties. Ook de expliciete eis dat Arafat publiekelijk en in het Arabisch een eind aan het geweld moet verklaren is nieuw.

Naast de EU heeft ook de Amerikaanse regering Arafat opnieuw laten weten dat het geduld met hem nu echt op is. Het geweld van Palestijnse terreurgroepen, zo sprak minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, “vernietigt zijn autoriteit en zijn geloofwaardigheid. (…) Ik denk dat het nu aan de heer Arafat is om meer te doen teneinde het geweld naar het nulpunt terug te brengen.”

Ook vice-president Dick Cheney veroordeelde het uitblijven van maatregelen. “Tot Arafat laat zien dat hij serieus is over [het aanpakken van] de zelfmoordterroristen zal vooruitgang uitblijven. (…) Gezien het geweldsniveau en die herhaalde aanvallen is het niet verwonderlijk dat de Israeli’s stappen hebben ondernomen om zichzelf te verdedigen. Zij hebben het recht dat te doen”, aldus Cheney.

In navolging van premier Ariel Sharon vergeleek ook de nieuwe burgemeester van New York, Michael Bloomberg, Arafat met Osama bin Laden. “Het zijn allebei terroristen. Er is geen twijfel over dat het terrorisme dat Amerika heeft getroffen door Bin Laden vrijwel hetzelfde is als het terrorisme dat Israel treft”, zei Bloomberg vorige week tijdens een soldidariteitsbezoek aan Jeruzalem.