Arafat opgenomen in Frans ziekenhuis

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 29 okt 2004 WESTBANK

NOS Nieuws

Yasser Arafat is opgenomen in een militair ziekenhuis in Frankrijk, nabij Parijs. De zieke Palestijnse leider kwam rond 13.30 uur per vliegtuig aan in Frankrijk.

Arafat vertrok vanmorgen vroeg uit zijn hoofdkwartier in Ramallah om zich medisch te laten behandelen in een militair ziekenhuis in Clamart, net buiten Parijs. Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat hij zijn verblijf op de Westelijke Jordaanoever heeft verlaten.

Privé-vliegtuig

Arafat, met zijn vrouw Suha aan zijn zijde, werd eerst per helikopter overgebracht naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Honderden aanhangers zwaaiden hem uit. "Inshallah" (Als God het wil), riep Arafat hen toe. In Amman werd hij opgehaald door het presidentiële vliegtuig van de Franse regering.

Het is niet duidelijk wat de 75-jarige Palestijnse leider precies mankeert. Er is in ieder geval iets mis met zijn bloed. Door een virus-infectie, een tumor of een bloedvergiftiging breken de witte bloedcellen af en werkt de natuurlijke afweer niet meer.

Volgens Israëlische media heeft hij leukemie, maar dat wordt door de lijfarts van de Palestijnse leider met klem tegengesproken. De doktoren die Arafat onderzoeken in het ziekenhuis, kunnen pas over enkele dagen een diagnose stellen.

Buiten bewustzijn

Arafat is al een paar weken ziek. De afgelopen dagen verslechterde zijn gezondheidstoestand aanzienlijk. Hij zou enkele malen buiten bewustzijn zijn geraakt. De PLO-leider werd tot dusver bijgestaan door een team van dokters uit Jordanië, Tunesië en Palestina.

Israël liet eerder deze week weten dat het Arafat vrijstaat zich in het buitenland te laten behandelen. Zijn veilige terugkeer naar Ramallah wordt gegarandeerd.