Arafat praat met Mubarak

NOS Nieuws

Er zou gepraat worden over de uitgangspunten voor een vredesakkoord die zijn opgesteld door de Amerikaanse president Clinton. In diplomatieke kringen in Israël wordt gezegd dat Barak mogelijk alsnog naar Egypte gaat als het overleg tussen Moebarak en Arafat vruchten afwerpt.

De Palestijnse leiders zijn verdeeld over de voorstellen van Clinton. Het Israëlische kabinet heeft vannacht over de voorstellen vergaderd. Na afloop zei een woordvoerder dat Israël de Amerikaanse voorstellen aanvaardt, onder de voorwaarde dat ook de Palestijnen dat doen. In dat geval kan de top alsnog doorgaan, aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse regering zegt nog steeds te wachten op een duidelijk ja of nee van de Palestijnse leider Arafat. De Palestijnen hebben Clinton gisteren wel een brief gestuurd, maar daaruit kon niet worden opgemaakt of ze de vredesvoorstellen verwerpen of aanvaarden.

Het belangrijkste struikelpunt lijkt de terugkeer van de vier miljoen Palestijnse vluchtelingen. Volgens de Palestijnse onderhandelaar Erekat hebben die vluchtelingen niet 53 jaar gewacht om nu te horen dat ze geen recht meer hebben op terugkeer. Andere moeilijke punten in de Amerikaanse voorstellen zijn de toekomstige status van Jeruzalem en de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat.

Inmiddels is de Palestijnse leider Arafat teruggekeerd uit Egypte. Arafat zei dat een groep leiders van Arabische landen maandag bijeenkomt om de voorstellen te bestuderen. Zelf hebben de Palestijnen president Clinton op tientallen punten om uitleg gevraagd.