Arbeidspartij diep verdeeldover eenheidsregering

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 27 feb 2001 KNESSET VERKIEZINGEN

Algemeen Dagblad

 

Jeruzalem – De Arbeidspartij van Israël zal deelnemen aan de eenheidsregering van Likud-leider en superhavik Ariel Sharon. Ruim 70 procent van de partijleden stemde vóór deelname aan de eenheidsregering. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor een breed kabinet, waarin ook extreem-rechtse en religieuze partijen zitting nemen.

De Arbeidspartij zal donderdag de ministers kiezen. Zeer waarschijnlijk wordt Shimon Peres minister van Buitenlandse Zaken.
Het centrale comité van de Arbeidspartij, met zijn 1600 leden, nam de cruciale beslissing na een chaotische en zeer rumoerige bijeenkomst die deed denken aan een voetbalwedstrijd in de Israëlische eredivisie. Buiten de zaal vochten partijjongeren zonder toegangskaarten met ordebewakers in een poging binnen te komen. Binnen gingen voor- en tegenstanders van de eenheidsregering met elkaar op de vuist en werden parlementsleden uitgefloten en uitgejouwd.

Met de moed der wanhoop probeerde de 77-jarige Shimon Peres, oud-premier en voorzitter van de vergadering, orde op zaken te stellen. In een geëmotioneerde rede waarin hij maar met moeite boven boven het tumult kon uitkomen, riep hij zijn politieke tegenstanders op ‘na de verpletterende nederlaag naar het volk te luisteren en toe te treden tot een eenheidskabinet’.

Zijn voornaamste rivaal, demissionair minister Shlomo Ben-Ami (Buitenlandse Zaken) die tegen de eenheidsregering is, waarschuwde zijn gehoor dat deelname aan een eenheidskabinet neerkomt op politieke zelfmoord van de partij. “In een democratische samenleving is het noodzakelijk om in de oppositie een alternatief te bieden voor de regering. Zeker voor een regering die lijnrecht staat op de normen en waarden van de Arbeidspartij.”

De top van de partij was van plan was geweest om Peres voor te dragen als tijdelijk partijvoorzitter en onderling te regelen wie welke portefeuilles zou krijgen in het eenheidskabinet. Maar de partijbonzen moesten dat plan laten varen gezien het pandemonium in de zaal. De partijcentrale schreef een nieuwe bijeenkomst uit om portefeuilles te verdelen en een partijleider te benoemen.

De jonge garde in de partij, onder wie parlementsvoorzitter Burg, de demissionaire minister Beilin (Justitie) en Ben-Ami staan te trappelen van ongeduld om Baraks positie over te nemen en de ‘belegen’ Peres definitief de politieke wildernis in te sturen. Barak wilde zich na zijn nederlaag aanvankelijk terugtrekken uit de politiek. Later kondigde hij aan toch als minister onder Sharon te willen terugkeren. Na kritiek van een groot deel van zijn partij, gooide hij alsnog de handdoek in de ring.

Likud-leider Sharon, die gisteren zijn 73ste verjaardag vierde, nam met angst en beven zijn verjaarscadeau in ontvangst: een Arbeidspartij die zó verdeeld is, dat zij een tijdbom vormt onder het eenheidskabinet.