Arbeidspartij stelt Barak kandidaat

De Israëlische Arbeidspartij heeft Barak aangewezen als kandidaat voor het premierschap. Barak, die onverwacht aankondigde dat hij opstapte als regeringsleider, heeft z’n ontslag aangeboden aan de Israëlische president Katzav. Binnen twee maanden moet de Israëlische bevolking nu een nieuwe premier kiezen. Barak blijft in functie tot de verkiezingen zijn afgerond.

Mogelijke kandidaten van de oppositie voor het Israëlische premierschap zijn de leider van de rechtse Likudpartij Sharon, en de vorige premier Netanyahu. Hij is ook van Likud maar voor z’n kandidatuur is een wetswijziging nodig omdat hij niet in het parlement zit.

Barak probeert als hoofd van de Arbeidspartij opnieuw het vertrouwen van de bevolking te krijgen. Dat is volgens hem nodig in verband met de noodsituatie waarin Israël verkeert. Aanleiding is de Palestijnse opstand die ruim twee maaden aan de gang is.

De Palestijnse leider Arafat heeft al gezegd dat het Palestijns-Israëlisch vredesproces tot na de premier-verkiezingen is bevroren. Intussen blijft het onrustig in de Palestijnse gebieden. Op de Westelijke Jordaanoever werd in de buurt van Ramallah een bus met joodse kolonisten beschoten. Eén van de inzittenden was de Israëlische opperrabijn Lau. Niemand raakte gewond. Verder hebben Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens verschillende incidenten. Eén van de doden is een Fatah-lid dat probeerde in de buurt van een Joodse nederzetting een bom te plaatsen. De andere Palestijn werd gedood tijdens schermutselingen.

Bron: NOS Nieuws