Arrow 3 met succes in Alaska getest door Israël en de VS

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 jul 2019 IRAN RAKETTEN VS

Israël en de Verenigde Staten hebben een reeks succesvolle tests van het geavanceerde Arrow 3 raketafweersysteem in Alaska voltooid, aldus het Israëlische ministerie van Defensie afgelopen zondag.

Het afweersysteem heeft met succes hit-to-kill onderscheppingen van ballistische doelen buiten de atmosfeer gedemonstreerd. De tests werden in Alaska uitgevoerd, volgens het ministerie van Defensie om capaciteiten op de proef te stellen waarvan tests in Israël niet mogelijk zijn. 

“Vandaag heeft Israël de mogelijkheid om op te treden tegen ballistische raketten die tegen ons kunnen worden gelanceerd vanuit Iran of waar dan ook”, aldus de Israëlische premier Netanyahu tijdens de wekelijkse kabinetsbijeenkomst. 

De test van de Arrow 3 komt enkele dagen nadat bekend is geworden dat Iran een ballistische raket heeft getest. De Shahab 3, die bij de proef een afstand van zo’n 1100 kilometer heeft afgelegd, kan in theorie een nucleaire kop dragen. Daarmee is de Iraanse rakettest een schending van een VN-Veiligheidsraad resolutie die in dezelfde periode als het nucleaire akkoord is aangenomen. Resolutie 2231 verbiedt Iran raketten te ontwikkelen die een nucleaire lading zouden kunnen dragen.  

Het Iraanse regime beweert dat zijn ballistische raketprogramma puur defensief is. Het defensieve karakter van de raketten zou gewaarborgd zijn in de beperking van hun actieradius tot 2.000 kilometer. Dit bereik is een limiet dat in 2013 in Genève is afgesproken in een interim-akkoord. De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) beweert dat deze reikwijdte in haar defensieve doelstellingen past, daar de raketten alleen bedoeld zouden zijn “om op Amerikaanse posities in de regio te richten.” Israël valt ook onder de reikwijdte van deze ballistische dreiging.

De ballistische projectielen worden door de internationale gemeenschap echter niet als defensief beschouwd, maar – onder andere vanwege hun alsnog grote bereik – als offensief. De offensieve bedoelingen van Iran zijn ook zichtbaar in de propaganda met betrekking tot de raketten. Zo was afgelopen jaar nog een raket op een tentoonstelling te zien met daarop in het Hebreeuws de tekst: Israel moet van de kaart geveegd worden.”

Vanwege de raketdreiging vanuit met name Iran heeft Israel een compleet spectrum aan luchtverdedigingssystemen ontwikkeld. Arrow 3, die sinds januari 2017 operationeel is, bevindt zich op de hoogste trap wat het onderscheppen van projectielen betreft. De Arrow 3 kan inkomende ballistische raketten buiten de atmosfeer, oftewel in de ruimte, uitschakelen. Israël en de Verenigde Staten zijn de enige twee landen in de wereld die over dit soort technologie beschikken.