Asscher: artikel Stop Bezetting ‘Ervaren wij als antisemitisch’

asscher facebookUitingen in het artikel “The Jewish hand behind Internet…”, dat was geplaatst op de website van Stop de Bezetting, zijn naar het idee van minister Asscher  ‘gebaseerd op vooroordelen en een vijandig beeld ten aanzien van de Joodse gemeenschap.’ Dit schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in antwoord op Kamervragen hierover. “Wij ervaren dit als antisemitisch”, en dat “hoort niet thuis in onze maatschappij”, aldus de minister.

Het gewraakte artikel was geplaatst op de website Stop de Bezetting, met als volledige kop: “The Jewish hand behind Internet Google, Facebook, Wikipedia, Yahoo!, MySpace, eBay”. Daarin staat dat ‘Joden het internet hebben gepenetreerd met als doel informatie te domineren en te controleren’. Het artikel is verder voorzien van namen en foto’s van bekende Joodse personen die volgens Stop de Bezetting onderdeel zijn van het internetcomplot.

In antwoord op een vraag of de minister ‘bereid is een onderzoek te starten naar antisemitische propaganda door gesubsidieerde hulpclubs’, antwoordt Asscher dat ‘alleen de rechter kan bepalen of er sprake is van discriminatie op grond van het wetboek van strafrecht’:  “Het doen van aangifte is de passende route om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van antisemitisme.”

Eerder dit jaar deed CIDI aangifte tegen Stop de Bezetting wegens het plaatsen van dit artikel: het wachten is nu op actie van het Openbaar Ministerie.

Klik hier om de vragen van Van Klaveren en antwoorden van Asscher te lezen.

De leden van comité van aanbevelingen van Stop de Bezetting –  Marjan Berk, Marcel P.A. van Dam, Mohamed Rabbae, Thomas Lepeltak, W . van Lommel, Franz Marijnen, Mohammed Omer en Leon Wecke – hebben zich nog niet uitgelaten over de antisemitische uitingen.