Auschwitzherdenking en HMDcolleges

De 56e Auschwitzherdenking in Amsterdam trok zondagmorgen grote belangstelling. CiJO, de CIDI jongeren, organiseerde zondagavond een speciale mini-collegereeks.

Om 11 uur vertrok een stille tocht van het Stadhuis in Amsterdam naar het Spiegelmonument in het Wertheimpark.De VN riepen in 2005 27 januari, de dag waarop het kamp in 1945 werd bevrijd, uit tot wereldwijde Holocaust Memorial Day.

Op 29 januari, zoals elk jaar op de laatste zondag in januari, vertrok zondagmorgen om 11 uur een stille tocht van het Stadhuis in Amsterdam naar het Wertheimpark voor de herdenking van de moord op Joden, Sinti en Roma, en andere groepen die de Nazi's als minderwaardig hadden bestempeld.

Burgemeester Eberhard van der Laan, Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité en Lior Raber van de Stichting Denk en Herdenk spraken, rabbijn Menno ten Brink zei het herinneringsgebed Jizkor en Kaddisj. Onder de aanwezigen de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, Tweede Kamerleden, de staatssecretaris van VWS, en ambassadeurs en hoge vertegenwoordigers van Israel, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, Kroatië, Litouwen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Russische Federatie, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, de VS en Zweden.

Het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd 27 januari 1945 bevrijd. In 2005 riepen de VN deze datum uit tot een wereldwijde Holocaust Memorial Day. Ook in Nederland worden in de week rond die datum tal van herdenkingen georganiseerd, onder meer op scholen. Bekijk hier het volledige programma.

CiJo, de CIDI jongerenorganisatie, houdt zondagavond een speciale mini-collegereeks over verschillende aspecten van de Holocaust en de herdenking daarvan.