Australië stelt onderzoek in naar Palestijnse NGO die terrorist in dienst had

Uit een publicatie van de Australische krant The Daily Telegraph blijkt dat Australisch belastinggeld terecht is gekomen bij een Palestijnse NGO die een PFLP-terrorist in dienst had. De organisatie in kwestie – Ma’an Development Center – heeft ook subsidies van Nederland ontvangen.

De ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Union Aid Abroad – APHEDA heeft het afgelopen decennium niet minder dan 21 miljoen AUD van de Australische regering mogen ontvangen. Dit fonds sluisde vervolgens geld door naar verschillende organisaties, waaronder de Palestijnse NGO Ma’an Development Center.

Ma’an Development Center had een leidend figuur van de PFLP in dienst, Ahmed Aladini. De PFLP wordt door Australië, de EU en de VS als terroristische organisatie aangeduid. De terreurbeweging is dan ook verantwoordelijk voor vele aanslagen. Desondanks had Ma’an Development er geen problemen mee terrorist Aladini in te zetten als projectcoördinator.

Op 14 mei is Ahmed Aladini door Israelische soldaten doodgeschoten tijdens de Mars van Terugkeer-protesten in Gaza aan de grens met Israel. Zijn dood wordt door APHEDA betreurd in een statement waarin ook Israel wordt veroordeeld. In het persbericht wordt alleen wel het feit achterwege gelaten dat Aladini een leidende functie had bij het terroristische PFLP.

De PFLP bevestigt in een eigen persbericht dat Ahmed Aladini lid was van de terreurgroep. In het statement wordt hij “lid van het leiderschap van de PFLP in Deir al Balah” genoemd. 

Op het Facebookprofiel van Ahmed Aladini worden bovenstaande beweringen bevestigd. Op de pagina, die rijkelijk met PFLP-propaganda is gevuld, wordt als baan “Project Coordinator” bij “MAAN Development” genoemd. Op zijn profiel doet Aladini zich voor als mensenrechtenverdediger, wat in schril contrast staat met het overlijdensbericht van het terroristische PFLP dat hem een leidende functie binnen de terreurbeweging toeschrijft.

Ook Nederland steunt Ma’an
Ma’an Development Center heeft ook subsidies ontvangen van het IHR/IHL Secretariat, een fonds dat door verschillende landen – waaronder Nederland – gefinancierd wordt. Dit fonds is al meerdere keren onderwerp geweest van Kamervragen aan het Kabinet, daar het Secretariat vele controversen kent.

Daarnaast kon Ma’an Development Center onlangs rekenen op financiële steun van Oxfam Novib. In januari nog ontving Ma’an €46,777 van het Nederlandse goede doel voor een project genaamd “Urgent Support to Affected Families.” 

Australië stelt onderzoek in. Gaat Nederland volgen?
Naar aanleiding van de onthullingen in The Daily Telegraph, is de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop een onderzoek gestart naar het subsidiëren van Palestijnse NGO’s. De subsidies zijn nog niet stopgezet, maar het is niet uit te sluiten dat naar aanleiding van resultaten van het onderzoek dit alsnog zal gebeuren.

Zou het niet gepast zijn als ministers Blok en Kaag het voorbeeld van hun Australische ambtsgenoot volgen?  Nederlandse steun aan organisaties die geen problemen hebben met het in dienst hebben van leden van terroristische organisaties is onacceptabel.