Ban Ki-Moon, Timmermans: ‘Hamas moet stoppen met raketaanvallen’

Ban Ki moonOm een verdere escalatie van het conflict tussen Hamas en Israël te voorkomen, moet Hamas stoppen met het schieten van raketten op Israël vanuit Gaza. Dit stelden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en onze eigen Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag.

Ban in de Veiligheidsraad
Tijdens een spoedvergadering van de VN Veiligheidsraad reageerde Ban op de gegevens dat er meer dan 550 raketten zijn afgevuurd door Hamas en anderen op Israël, terwijl Israël meer dan 500 luchtaanvallen op Gaza heeft uitgevoerd: “We lopen nu een groot risico dat het geweld tussen Israël en Gaza totaal escaleert, met een eventuele grondaanval van Israël. Deze escalatie kan alleen voorkomen worden als Hamas stopt met het afvuren van raketten op Israël.”

‘Hamas zet bevolking in als menselijk schild’
Frans Timmermans zei afgelopen woensdag op zijn Facebook-pagina al dat de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël moeten stoppen. Vandaag belde hij ook nog met zijn Palestijnse collega Al Maliki en zijn Israëlische collega Lieberman om het conflict te bespreken. Bij beiden pleitte hij voor deëscalatie om zo het aantal burgerslachtoffers te beperken.
Iedere vorm van ‘disproportioneel’ geweld van Israël is volgens Timmermans alleen maar in het voordeel van Hamas. Vandaar dat Hamas volgens onze minister ook doelbewust raketten afvuurt vanuit scholen, moskeeën en ziekenhuizen en de bevolking als menselijk schild inzet. Met ieder burgerslachtoffer dat valt, wordt de positie van Hamas volgens hem alleen maar sterker.
Die analyse werd bevestigd door zijn Palestijnse collega, die Timmermans dan ook aanspoorde om dit pleidooi tegen escalatie verder te verspreiden.

Israel heeft recht om zich te verdedigen
Zowel Ban Ki-Moon als Timmermans zijn het erover eens dat Israël het volste recht heeft om zich te verdedigen zolang de rakettenregen vanuit Gaza door blijft gaan. Ze willen echter wel dat dit proportioneel gebeurt, waarbij de Palestijnse burgerbevolking maximaal gespaard wordt. Het inzetten van burgers als menselijk schild door Hamas, helpt daar uiteraard niet echt aan mee.