‘Barak ziet af van ministerspost defensie’

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 20 feb 2001

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – De demissionaire premier van Israël, Ehud Barak, wil toch geen minister van Defensie worden in een regering van nationale eenheid onder de Likudpoliticus Ariel Sharon. Hij heeft de beoogd premier en secretaris-generaal Raanan Cohen van zijn eigen Arbeidspartij een brief geschreven waarin hij zijn besluit toelicht.

Dit heeft een functionaris van Baraks Arbeidspartij dinsdagavond gezegd. Wat Barak tot zijn besluit heeft gebracht, is niet duidelijk.

Barak en Sharon, die met een verpletterende meerderheid tot premier gekozen werd, werden het vorige week eens over de vorming van een regering van nationale eenheid. Volgens een aantal Israëlische media wil Barak ook aftreden als voorzitter van de Arbeidspartij, al blijft hij wel lid. Na zijn nederlaag tegen Sharon op 6 februari zei Barak dat hij in ieder geval voorlopig de politiek wilde verlaten. Nog geen twee weken later maakte hij een draai van 180 graden door zijn akkoord met Sharon. Dat besluit leverde hem forse kritiek op, ook uit zijn eigen partij.