Barakricht zich op de valreep op Arabieren

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 feb 2001 VERKIEZINGEN WESTBANK

NOS Nieuws

Het ziet er somber uit voor de Israëlische Premier Barak. Een dag voor de verkiezingen ligt hij nog steeds zwaar achter op zijn grote rivaal Ariel Sharon van de rechtse Likud Partij. Volgens peilingen van vanochtend bedraagt het verschil nu een kleine 20 procent.

Toch heeft Barak de hoop nog niet helemaal opgegeven. Hij voerde dit weekend nog een laatste verkiezingsoffensief, dat met name was gericht op Israëlische Arabieren. Die maken ruim 12 procent uit van het electoraat en stemmen traditioneel links.

Barak meldde de Arabieren dat hij spijt heeft van wat er in oktober is gebeurd. Toen kwamen dertien Arabische Israëli’s om tijdens demonstraties, waarbij ze steun betuigden aan hun "broeders" op de Westbank. Volgens correspondent Peter ter Velde komt die boodschap echter rijkelijk laat. Tot nog toe heeft Barak niet een keer aan de gebeurtenis gerefereerd.

Behalve op de Arabieren richtte Barak zich dit weekend op de Russische gemeenschap, die 20 procent van de kiezers uitmaakt. De Russen zijn anti-religieus gericht, waar Barak op inspeelde met de leuzen: "Onder Likud zullen de orthodoxen aan de macht komen" en "Likud gooit het in achterkamertjes met de rabbijnen op een akkoordje.