Barghouti toch presidentskandidaat

NOS Nieuws

De in Israël gevangengehouden Fatah-leider Marwan Barghouti (45) gaat toch een gooi doen naar het Palestijnse presidentschap. Zijn vrouw heeft hem als onafhankelijk kandidaat voor de verkiezingen op 9 januari ingeschreven. Barghouti, die in Israël tot levenslang is veroordeeld wegens moord, liet vorige week vrijdag nog weten af te zien van deelname aan de verkiezingen.

Fatah wilde slechts één kandidaat naar voren schuiven als opvolger van de vorige maand overleden Yasser Arafat. Dat werd de 70-jarige PLO-leider en oud-premier Abbas. Die wordt gezien als vertegenwoordiger van de oude garde.

Anders dan Abbas is Barghouti populair in met name de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zien hem als belichaming van hun strijd. Barghouti heeft aanslagen tegen Israël nooit afgewezen, terwijl Abbas twee jaar geleden tot woede van veel Palestijnen heeft verklaard dat de intifatah, de Palestijnse opstand die in 2000 begon, de bevolking in de bezette gebieden helemaal niets heeft opgeleverd.

Boycot Hamas

De militante Palestijnse Hamas-beweging gaat de presidentsverkiezingen van 9 januari boycotten. Hamas heeft haar aanhangers opgeroepen niet te gaan stemmen.

De beweging heeft tot een boycot besloten omdat het Palestijnse leiderschap weigert algemene verkiezingen in de Palestijnse gebieden te houden. Hamas had opgeroepen om naast de presidentsverkiezingen ook parlementaire en plaatselijke verkiezingen te houden.

Half november kondigde de leider van Hamas in de Gazastrook, Mahmoud Zahar, al aan dat Hamas de ‘illegale verkiezing’ waarschijnlijk zou boycotten. Hamas zal zelf geen kandidaat leveren voor de verkiezing in de Palestijnse gebieden.