BDS-actie tegen deelname burgemeester Aboutaleb aan handelsmissie Israel

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 22 jul 2015 BDS

ahmed_aboutaleb02De drie linkse oppositiepartijen van de Rotterdamse Gemeenteraad eisen dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich op voorhand afmeldt voor de handelsmissie naar Israel, die wordt voorbereid door het ministerie van Economische Zaken.

Leo de Klein (SP), Nourdin El Ouali (NIDA) en Judith Bokhove (GroenLinks) vinden het ‘onwenselijk’ dat de gemeente Rotterdam ‘nauwere banden aanknoopt dan wel samenwerking zoekt’ met een land als Israel dat volgens hen al vele tientallen jaren ‘internationale verdragen aan zijn laars lapt, mensenrechten met de voeten treedt en verantwoordelijk voor een bloedige bezetting van Palestina.’ Nourdin El Ouali, NIDA, spreekt van een “snoepreisje naar een niet-democratische staat die zich schuldig maakt aan agressieve koloniale uitbuiting en etnische zuivering.” Mocht Aboutaleb wel afreizen, dan zou hij “de misdaden van Israel” impliciet goedkeuren uit naam van de stad Rotterdam, zegt El Ouali.

De Rotterdamse burgemeester wilde niet inhoudelijk reageren op de eis van de drie linkse oppositiepartijen en verwees naar de antwoorden op de schriftelijke vragen die zijn ingediend op 18 juni, zie ingediende vragen. Uit de antwoorden van 6 juli, zie de antwoorden, blijkt dat de handelsmissie zich nog ‘in de oriënterende fase’ bevindt en dat het nog niet zeker is dat deze ook door zal gaan.

Werkbezoeken vinden volgens het College van Burgemeester en Wethouders alleen plaats wanneer er duidelijke toegevoegde waarde is voor de Rotterdamse economie en het bedrijfsleven, of wanneer er sprake is van het opdoen van kennis die nuttig kan zijn voor de versterking van de stad.

Burgemeester Aboutaleb is van mening dat Rotterdam, mocht het deelnemen aan de handelsmissie, geen eigen buitenlands beleid voert. Dat doet de regering in Den Haag.