BDS-activisten niet welkom in Israel

BDS-activisten die toegang tot de joodse staat willen, zullen van een koude kermis thuis komen. Autoriteiten op Ben-Gurion Airport hebben opdracht gekregen de Israelhaters niet meer het land binnen te laten.

De BDS-campagne streeft een volledige boycot van de staat Israel na. BDS-activisten zeggen dit te doen om Israel ertoe te bewegen de bezetting van Palestijns land te stoppen. Critici vinden de campagne antisemitisch, omdat de joodse staat afgezonderd wordt van alle andere landen in de wereld en er sprake is van een dubbele standaard.

Naar verluidt zou een delegatie van BDS-activisten van plan zijn binnenkort naar Israel af te reizen. Dankzij een in maart door de Knesset goedgekeurde wet kunnen deze Israelhaters tegen gehouden worden aan de grens. Dat betekent dus dat de ongewenste bezoekers pas bij aankomst op het vliegveld te horen krijgen om rechtsomkeert te maken.

De minister van Strategische Zaken Gilad Erdan heeft laten weten dat zijn opdracht aan de grensautoriteiten simpel is. BDS-activisten die Israel willen ondermijnen en een dreiging voor de nationale veiligheid vormen, mogen het land niet in. Elk land heeft het recht om buitenlanders – die schade willen aanrichten – te weren, aldus de minister.

Minister Erdan leidt de campagne van de Israëlische overheid om BDS aan te pakken. Zijn ministerie heeft onder andere de banden tussen verschillende BDS-groepen en terroristische organisaties blootgelegd. Vanwege deze onthulling hebben een aantal Europese banken de rekeningen van BDS-clubs geblokkeerd.

Overigens is het frappant dat Israel-boycotters naar de joodse staat willen vliegen. Een gedeelte van de kosten van een vliegticket gaat namelijk naar zogenaamde landingsgelden, waarmee de vliegmaatschappij de Israelische autoriteiten betaalt om van de faciliteiten van Ben-Gurion Airport gebruik te mogen maken. Met slechts het vliegen naar Israel gaat er dus al geld naar de Israelische schatkist, waarmee de BDS-activisten dus hun eigen doel verloochenen.

 

 

Bron foto: David Precious / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Calcalist.