BDS-activisten op vlucht naar Israel geweigerd

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Vijf leden van een delegatie zijn geweigerd op een vlucht van Lufthansa naar Israel. Ze vermoeden dat hun BDS-activisme de reden is voor de weigering.

De activisten waren voornemens vanaf de VS met een overstap in Duitsland naar Israel af te reizen. Op Dulles International Airport in Washington D.C. kregen ze echter van Lufthansa te horen dat ze niet aan boord van het vliegtuig mochten. De vliegtuigmaatschappij had van Israel te horen gekregen dat de vijf niet de joodse staat binnen gelaten zouden worden.

Drie van de gestranden, waaronder een rabbijn, zijn lid van de organisatie Jewish Voice for Peace. Deze groep wordt als anti-Israelisch beschouwd. Zo wordt door deze organisatie niet alleen BDS aangehangen, maar worden ook veroordeelde terroristen voor lezingen uitgenodigd.

Een woordvoerder van Lufthansa heeft de passagiersweigering bevestigd. Israel had de vliegtuigmaatschappij gewaarschuwd de vijf niet aan boord te laten, maar gaf hier geen verdere reden voor.

De overige achttien leden van de Interfaith Network for Justice in Palestine zijn wel met succes in Israel aangekomen. Na een paar uur op Ben-Gurion Airport ondervraagd te zijn, mochten ze het land in. 

De vluchtweigering zou overigens niet als een verrassing voor de anti-Israelische activisten moeten komen. In maart heeft de Knesset een wet aangenomen, die het mogelijk maakt om buitenlandse individuen die de staat willen ondermijnen de toegang tot het land te ontzeggen. Vorige week liet de minister van Strategische Zaken Gilad Erdan nog weten dat de Israelische grensautoriteiten buitenlandse BDS-activisten zullen weren.

 

Bron foto: Tomás Del Coro / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Jewish Telegraphic Agency.