BDS-organisaties ontvangen opnieuw miljoenen aan EU-subsidies

IN ISRAEL / Door: HIDDE VAN KONINGSVELD / 23 jan 2019 BDS EU HAMAS PFLP

De Europese Unie (EU) gaf ook in 2017 miljoenen euro’s aan organisaties die een boycot van Israel promoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Israelische ministerie van Strategische Zaken. De subsidies gaan rechtstreeks in tegen het beleid van de EU, dat zelfverklaard tegenstander van een boycot van de Joodse staat is. Sommige NGO’s hebben zelfs banden met terreurorganisaties.

Volgens het vandaag verschenen rapport The Money Trail: 2nd Edition ontvingen minimaal tien non-gouvermentele organisaties (NGO’s) die oproepen tot het boycotten, desinvesteren en sanctioneren (BDS) van de staat Israel financiering van de EU. Het ging in 2017 om een bedrag van minimaal 5 miljoen euro.

Het is de tweede keer dat Israel tot deze conclusie komt. In mei 2018 schreef het ministerie van Strategische Zaken in het eerste deel van The Money Trail ook al dat de EU BDS-organisaties steunt. Hoewel de data voor afgelopen jaar nog niet is vrijgegeven, lijkt het erop dat de EU geen probleem ziet in het financieren van organisaties die haar eigen beleid doorkruisen.

Terreurorganisaties
Sommige NGO’s gaan nog een stap verder dan het oproepen tot een boycot van Israel en hebben zelfs banden met terreurorganisaties. Als voorbeeld noemt het Money Trail-rapport de hulporganisatie Norwegian People’s Aid (NPA). Deze Noorse NGO kreeg begin 2018 een boete van de Amerikaanse autoriteiten, nadat uit onderzoek bleek dat NPA projecten heeft gefinancierd waaraan Hamas en Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben deelgenomen. Zowel Hamas als PFLP worden door de EU als terreurorganisatie aangeduid.

In het onderzoek komt ook Al-Haq naar voren. Directeur Shawan Jabarin heeft banden met de PFLP: in 1985 is hij veroordeeld voor het werven van leden voor de terroristische beweging. Volgens het Money Trail-rapport zijn bovendien nog drie andere veroordeelde PFLP-terroristen in dienst bij Al-Haq. Eerder bleek al uit onderzoeken van onder andere NGO Monitor dat deze met terroristen heulende organisatie geld ontving van subsidiefonds HR/IHL Secretariat. Deze geldverdeler werd tot eind 2018 met Nederlands belastinggeld gefinancierd.

“Tijd voor actie”
Naar aanleiding van het rapport heeft minister Gilad Erdan van Strategische Zaken EU-buitenlandchef Federica Mogherini opgeroepen om actie te ondernemen. “De EU kan niet zeggen tegen de antisemitische BDS-beweging te zijn, en tegelijkertijd jaarlijks miljoenen euro’s aan belastinggeld sturen naar NGO’s die BDS promoten,” aldus Erdan. “Ons nieuwe rapport brengt de waarheid aan het licht. De tijd van alleen woorden is voorbij, nu is het tijd voor actie.”

De EU-delegatie in Tel Aviv liet via Twitter echter weten geen probleem te zien in het financieren van BDS-clubs. “Dat een organisatie of persoon verbonden is aan de BDS-beweging, betekent niet dat deze aanzet tot het plegen van illegale handelingen. Ook zijn banden met de BDS-beweging geen reden om niet in aanmerking te komen voor EU-gelden.”