#BehindTheMask: Rapport over antisemitisme in de BDS-beweging

IN ANTISEMITISME / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 25 sep 2019 BDS

Het Israëlisch ministerie van Strategische Zaken heeft een rapport uitgebracht over antisemitisme in de BDS-beweging. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende prominente BDS-activisten en -leiders gebruik maken van antisemitische retoriek en afbeeldingen.

Het rapport #BehindTheMask werd woensdag door minister Erdan op een evenement in het Europees Parlement onthuld. Het onderzoek is gebaseerd op openbare uitingen door prominente activisten en organisaties binnen de BDS-beweging. Het document bevat zo’n 80 voorbeelden van door BDS-accounts gedeelde inhoud die als antisemitisch te kwalificeren is volgens de Werkdefinitie Antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance.

BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) is een wereldwijde anti-Israel campagne die bedoeld is om bedrijven, organisaties, overheden en bekende personen die op enigerlei wijze met Israel samenwerken, zodanig onder druk te zetten dat zij die samenwerking beëindigen.

Antisemitische inhoud is gedeeld door onder andere prominente leden van het BDS Nationale Comité (BNC). Het BNC bepaalt de wereldwijde agenda van BDS-organisaties  en de toon van de campagnes. Volgens met ministerie van Strategische Zaken leidt de “meedogenloze delegitimisering en demonisering van de staat Israël door de BDS-beweging tot de stigmatisering van Joden over de hele wereld en in Israël”.

Het ministerie onder leiding van Erdan stelt dat de “argumentatiepatronen en -methodes van de BDS-beweging antisemitisch zijn”. Als voorbeeld hiervan noemt het #BehindTheMask-rapport het ontkennen van het recht van Joden op zelfbeschikking in hun voorouderlijke land en het uitzonderen van de Joodse staat. Zo heeft BDS-leider Omar Barghouti gezegd “tegen een Joodse staat in welk deel van Palestina dan ook” te zijn. 

Het onderzoek, aldus minister Erdan, onthult hoe de BDS-beweging zich verschuilt achter een masker van liberale waarden en mensenrechten – terwijl het inhoud met betrekking tot Israël verspreidt dat schaamteloos antisemitisch is. Volgens Erdan bewijst het rapport zonder twijfel dat BDS een “antisemitische campagne is die geleid wordt door terreursupporters met één doel: de vernietiging van de Joodse staat”. De Israëlische minister roept westerse landen op niet deel te nemen aan de “discriminerende en antisemitische BDS-campagne”.

De Nederlandse regering heeft zich consistent uitgesproken tegen een boycot, maar zegt dat oproepen hiertoe worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting. Volgens een in 2016 aangenomen motie van de SGP, VVD en ChristenUnie mogen BDS-organisaties evenwel niet (in)direct worden gefinancierd met belastinggeld, omdat dit rechtstreeks tegen het kabinetsbeleid ingaat. Of deze motie goed wordt uitgevoerd is nog maar de vraag, gezien het feit dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) recent heeft aangegeven dat BDS-ondersteuning “geen afwijzingscriterium is voor financiering”.

In februari bracht Strategische Zaken al een rapport uit over de banden tussen BDS en terreurbewegingen. Hieruit bleek dat tientallen leden van Hamas en PFLP betrokken zijn bij de BDS-beweging. Een aantal van de organisaties in kwestie hebben ook subsidies van Nederland ontvangen, en/of onderhouden banden met lokale BDS-bewegingen in Europa.

Cartoons gedeeld door prominente BDS-activisten