België stopt subsidie aan Palestijnse school vanwege terroristenverheerlijking

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 okt 2017 EU PA TERRORISME

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar financiële steun aan een Palestijnse school in Hebron stopgezet. Het ministerie had ontdekt dat de school naar een beruchte terrorist vernoemd is.

De onderwijsinstelling had haar naam gewijzigd naar de Dalal Mughrabi basisschool. Dalal Mughrabi was één van de terroristen die betrokken was bij de kustwegaanslag in Israel in 1978. Bij deze aanval kwamen 38 Israelische burgers om, waaronder 13 kinderen.

Nadat deze naamswijziging ter ere van een terroriste in België aan het licht is gekomen, hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo besloten om de Belgische financiële steun aan de school terug te trekken.

België had geholpen bij het bouwen van de school in 2012. De onderwijsinstelling opende in 2013 onder de naam Beit Awwa meisjesbasisschool. Vervolgens is de naam echter gewijzigd, zonder dat de Belgische autoriteiten daarvan formeel op de hoogte zijn gebracht. De betrokken Belgische ministers achten de vernoeming van de school naar een terroriste “onacceptabel”. 

De Belgische regering veroordeelt ondubbelzinnig elke verheerlijking van terroristische aanslagen. België zal niet toelaten dat het op welke wijze ook vereenzelvigd wordt met namen van terroristen.

Het heeft wel lange tijd geduurd voordat de Belgische autoriteiten tot actie zijn overgegaan. De naamswijziging heeft naar verluidt al in 2014 plaatsgevonden. Verschillende instituten die ontwikkelingen in de Palestijnse gebieden volgen, hadden de kwestie al meerdere keren aangekaart. Volgens het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt West-Europa eindelijk wakker te worden en begint het langzaamaan te realiseren dat de Palestijnse terroristenverheerlijking niet bevorderlijk voor een vreedzame oplossing in de regio is.

Alle Belgische subsidies voor schoolprojecten in de Palestijnse gebieden zijn voorlopig bevroren. Het gaat in totaal om 3,3 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld. De Belgische autoriteiten hebben geklaagd over de terroristenverering bij de Palestijnse Autoriteit en zijn in afwachting van een formeel antwoord.

Het verheerlijken en aanmoedigen van terroristen gebeurt echter niet alleen door middel van vernoemingen. Lesmateriaal dat in Palestijnse scholen gebruikt wordt demoniseert al jaren Joden en Israel. De schoolboeken staan bol van geschiedverdraaiingen, geweldverheerlijking en haatzaaierij. 

 

Foto: De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Bron: Arno Mikkor (EU2017EE) / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Het Nieuwsblad.