Bedoeïenendorp Umm al-Hiran ontruimd, een politieagent en een inwoner dood

Israel is weer in de ban van een illegale nederzetting, deze keer in de Negev-woestijn. Umm al-Hiran, een dorp met vijftien huizen, werd vandaag door de politie verwoest na een lange juridische strijd en na zestig jaar bewoning door Bedoeïenen. 

Tijdens de ontruiming is een politieagent doodgereden. Volgens de politie door een terrorist, volgens de bewoners door een inwoner die de macht over zijn stuur was verloren. De bestuurder van de auto, een wiskundeleraar, is doodgeschoten door de aanwezige agenten. De aanrijding vond plaats toen inwoners protesteerden tegen de door de rechter bevolen sloop van het dorp.

Meerdere mensen zijn gewond geraakt, onder wie  Knessetlid Aymen Odeh, lijsttrekker van de gezamenlijke Arabische partij. 

Nomaden in een steeds urbanere wereld

Er wonen in Israel zo’n 120.000 bedoeïenen, moslimnomaden die behalve in de Negev ook in de Sinaïwoestijn, Jordanië en Saoedi-Arabië wonen. Veel bedoeïenen dienen in het Israelische leger, en er is zelfs een speciale bedoeïenen-eenheid. Bedoeïenen claimen een traditionele aanspraak op land, maar hebben niet het formeel bezit ervan. De urbanisatie, infrastructurele projecten en ook de behoefte van het Israelische leger aan oefenterrein zetten hun leefgebied steeds meer onder druk. Ook de tegenstelling tussen de moderne samenleving en de traditionele, nomadische leefwijze levert de nodige problemen op. Het aantal niet erkende dorpen is het grootste bij de bedoeïenen. Bovendien is het relatieve aantal gebouwen die zonder vergunning worden gebouwd het grootste.  De lokale Arabische leiders klagen dat de staat te streng optreedt tegen illegale bouw in de Arabische sector in het algemeen, en bij de bedoeïenen in het bijzonder. Israel probeert de cultuur van illegale bouw uit te bannen. 

President roept op tot de-escalatie

De discussie over het grote verschil in houding jegens Arabische illegale bouw in vergelijking met de nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever speelt ook een rol. Nadat het Hoge Gerechtshof had bepaald dat de illegale nederzetting Amona ontruimd moest worden, verklaarde premier Netanyahu strenger op te gaan treden tegen illegale bouw in de Arabische sector. 

De omliggende dorpen hebben een schoolstaking aangekondigd en voor morgen is een algemene proteststaking aangekondigd.
President Rivlin riep op tot kalmte en waarschuwde voor escalatie in de verhouding tussen Joden en Arabieren in Israel. 

Moderne tijden

De bedoeïenen maken echter tevens grote ontwikkelingen door. Het aantal analfabeten zakt gestaag, het aantal hoogopgeleiden groeit, en ook de positie van vrouwen – van oudsher zeer zwak – wordt steeds beter. Het aantal polygame gezinnen is sterk gedaald, en meerdere vrouwen zijn succesvolle ondernemingen begonnen. Verschillende speciale projecten die gericht zijn op de schoolgang van kinderen, met name meisjes, zijn succesvol gebleken. 

 

Zie ook: Aantal Bedoeïenen in IDF 200% gestegen

 

Foto: Het dorp Umm al-Hiran. Bron: 7amleh.org.