Beroering in Israël over waterpompstation in Libanon

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 mrt 2001 LIBANON VN WATER

Lycos Nieuws

JERUZALEM, 14 maart (AP) In Israël is beroering ontstaan over de bouw van een nieuw waterpompstation door Libanon aan de rivier de Hatsbani. De rivier levert een kwart van het water in de rivier de Jordaan, een van de belangrijkste waterbronnen van Israël.

De bouw van het pompstation is volgens functionarissen van de VN vorige maand begonnen. Het hoofd van de Israëlische waterleidingmaatschappij Mekorot, Uri Saguy, waarschuwde Libanon de verdeling van water in de regio niet eenzijdig te veranderen. "Wie eenzijdig actie onderneemt kan zelf eenzijdige reactie verwachten", zei Saguy. "Er is geen water in het Midden-Oosten. Daarom moeten afspraken worden gemaakt. Zo niet, dan kan een oorlog of gewelddadige confrontatie volgen."

Het parlementslid Michael Kleiner van de Likudpartij van premier Ariel Sharon wil dat de regering het station vernietigt. Een verandering in de verdeling van water is een provocatie die Israël niet over zijn kant kan laten gaan, zei Kleiner tegen de Israëlische radio.

Medewerkers van Sharon waren niet beschikbaar voor commentaar. Van de kant van de Libanese regering kwam nog geen reactie.

In Israël is dit jaar voor het derde opeenvolgende jaar minder regen gevallen dan gemiddeld. De waterstand in het Meer van Galilea, waar het land 40 procent van zijn water uit betrekt, is een van de laagste van de afgelopen jaren. Mekorot kondigde dinsdag aan binnenkort misschien te moeten stoppen met het onttrekken van water uit het meer. Het bedrijf kondigde ook forse tariefsverhogingen aan.