Beste Jaap Hamburger

Beste Jaap,

 

Ik geef toe, je slaagt erin om mij telkens opnieuw te verrassen, verbazen zelfs. “What makes him tick?” vraag ik mezelf telkens af. Wat wil je eigenlijk? Je houdt een heel epistel over waarom je tegen de werkdefinitie van Antisemitisme bent – maar je definieert het niet. In tegendeel, je probeert te bewijzen dat de cirkel vierkant is.   

Moet er niets tegen antisemitisme worden gedaan? Vind je het probleem niet ernstig genoeg? Waarom lukt het je niet om duidelijke antisemitische acties of uitingen te veroordelen? Zelfs niet voor de vorm? 

Amsterdam is vannacht ‘versierd’ met bekladdingen – enkele zeer antisemitisch. En niet voor het eerst. Helemaal niet aan Israel gerelateerd, ‘gewoon’, Nederlandse jongens (of niet zo jong) die JHK (Joden hebben kanker) op muren spuiten, de dokwerker met verf besmeuren, vlak voor de Februari-herdenking. Hoe moeilijk is het om dit te veroordelen? En in te zien dat we dit ‘stoere gedrag’ direct een halt moeten toeroepen? Gisteren zijn in Parijs antisemitische bekladdingen aangetroffen op deuren en bushaltes, een dag daarvoor zijn graven met hakenkruizen besmeurd. Is er bij jou niets – zelfs niet een klein beetje – wakker geschud?

Wanneer Israel ‘in beeld’ komt, komen akelige, soms zeer akelige, antisemitische incidenten voor. Waarom veroordeel je die niet? Om in de sportsfeer te blijven, vandaag weer actueel. Vind je het normaal dat er “Hamas, Hamas Joden aan het gas” door voetbalsupporters wordt geroepen? is dit “kritiek op Israel”? Doel van de definitie, en in het bijzonder de clausules over Holocaustontkenning en kritiek op Israel, is dergelijke uitingen tegen te gaan. Hierbij nog meer voorbeelden. Wat vind je bijvoorbeeld van deze uispraak: “Hitler was nothing compared to the Israelis, someone would had to finish his work 60Jr ago”? of onderstaand “karikatuur”?

Wat betreft jouw eigen activiteiten, jouw obsessieve “kritiek op Israel”. CIDI houdt zorgvuldig de scheidslijn in de gaten. Dat kun je ook in de jaarlijkse monitor zien – bij twijfel worden incidenten niet geteld. Dat wil niet zeggen dat we niet in discussie kunnen gaan met mensen die ons inziens Israel onterecht bekritiseren, of Israel verkeerd “framen”. En wij van het CIDI hebben veel kritiek op de inhoud en acties van jou en van de verschillende organisaties waaraan je verbonden bent. Bijvoorbeeld, toen een lid van de PFLP – een terreurorganisatie – mede door EAJG als een legitieme spreekbuis van de Palestijnen werd meegenomen naar de Tweede Kamer.

Maar – en dit is het onderwerp van dit schrijven – te vaak wordt de scheidslijn tussen kritiek en antisemitisme inderdaad overschreden. Daarom is de werkdefinitie nodig. Om mensen met gezond verstand die niet door haat worden verblind het verschil bewust te laten herkennen.

Neem bijvoorbeeld de demonstraties op de Dam. In en aan de rand van deze demonstraties komen geregeld antisemitische incidenten voor. Meestal worden ze niet vastgelegd, soms – gelukkig – wel. Zoals door de vlag van Israel met een hakenkruis te ‘versieren’, de Joden van alles en nog wat te betichten, roepen dat “De Joden zijn de vijand van alle mensen”, etc. etc. En dit tijdens een demonstratie in Nederland tegen (het beleid van?) Israel.

Andere voorbeelden, veelal te vinden in discussiegroepen zoals die van The Rights Forum: “Israhell bestuurd nagenoeg de hele wereld, het Amerikaanse leger en nato(nazi’s) doen al het vuile werk. Indoctrinatie op school is het begin, de werkelijkheid is verhuld in leugens en schuldgevoel.”, “..Ze willen een derde wereldoorlog en nadrukkelijk niet een Groot-Israel maar de totale wereldheerschappij.” [in reactie op een discussie over Israel]. Tel daarbij op het steeds propageren van de vernietiging van de Staat Israel (dat doet men ook hier in Nederland bij demonstraties, het is niet alleen Hamas, Hezbollah en Iran). Wordt bij een demonstratie tegen Iran zo iets geroepen? Tegen Turkije?  

Als laatst nog even over jouw gerichte aanval op CIDI en andere Joodse organisaties de afgelopen tijd. Ik denk niet dat je het zo bedoelt, maar het komt wel een beetje over alsof je bang bent van ‘de grote, machtige, Joodse lobby’. Waarom is het niet legitiem als CIDI haar visie aan de politiek bekend maakt, en zijn lobbyactiviteiten van EAJG, The Rights Forum en anderen dat wel?

Bovendien, zie ook onze standpunten, wij maken geen geheim van waar wij voor staan en melden dit expliciet, onder andere op onze site. Onze standpunten komen niet overeen met wat jij over ons beweert.

Laten we discussiëren op de inhoud, met het oog op een veilig Nederland en vrede tussen Israel en haar buren.

 

Met vriendelijke groet,

Hanna Luden, directeur CIDI