Betere banden tussen Israel en Rusland; zorgen om Iran

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 jun 2016 HEZBOLLAH IRAN RUSLAND SYRIE VS

netanyahuputinIsrael en Rusland werken aan een goede militaire afstemming in Syrië, om de veiligheid in de regio te bevorderen. Dit zeiden De Israelische premier Netanyahu en de Russische president Poetin dinsdag tijdens een persconferentie in het Kremlin. Netanyahu was voor de tweede keer in twee maanden op bezoek bij Poetin. De twee gingen in gesprek over het machtsvacuüm dat nog steeds heerst in Syrië.

De Verenigde Staten, nog steeds Israels grootste bondgenoot, zijn in Syrië niet zo militair actief. Nu de invloedssfeer van de VS lijkt af te nemen in deze regio, zoekt Israël toenadering tot Rusland. ‘Wij hebben gesproken over de lopende samenwerking tussen onze krijgsmachten in de regio. Deze samenwerking loopt tot nog toe erg goed’, zegt Netanyahu.

Rusland is op dit moment zeer actief in Syrië en voert aanvallen uit op verschillende doelwitten, met name op IS. Het steunt hierbij nadrukkelijk het regime van Assad. Daarnaast steunt het Kremlin tal van Iraanse milities op Syrisch grondgebied.

Dit laatste baart Israel zorgen aangezien Hezbollah, een terreurbeweging gesteund en gefinancierd door Iran, de vernietiging van de staat Israel voorstaat. Rusland meent dat het hierover heldere afspraken maakt met Iran. ‘De prioriteit ligt bij het bestrijden van de gemeenschappelijke vijand in de regio’, zegt Poetin.

Desondanks blijft de Russische steun aan Iran, dat op zijn beurt Hezbollah steunt, een heikel punt in de intensiverende betrekkingen tussen Israel en Rusland.

Foto: Benjamin Netanyahu en Vladimir Poetin, Bron: The Washington Times.