Betogers mogen Gazastrook niet in

NOS Nieuws

Het Israëlische leger heeft duizenden betogers tegengehouden die naar joodse nederzettingen in de Gazastrook willen uit protest tegen de Israëlische terugtrekking uit het gebied. De regering heeft de Gazastrook afgesloten met 20.000 militairen en politieagenten.

De tegenstanders van de ontruiming zijn met honderden bussen aangevoerd naar de Zuid-Israëlische stad Netivot. Van daaruit willen ze in een driedaagse mars de nederzettingen bereiken.

De kolonisten en hun aanhangers vinden dat premier Sharon op een dictatoriale manier de terugtrekking erdoor drukt. Maar de Israëlische bevolking en het parlement van Israël staan in meerderheid achter de terugtrekking uit de Gazastrook.

De terugtrekking staat gepland voor volgende maand.

Onrustig

Maandagochtend raakten enkele demonstranten bij de Gazastrook slaags met de politie. De betogers wilden door een blokkade breken. Ook in de rest van Israël is het onrustig. In veel steden in Israël hield de politie bussen tegen die met betogers richting de Gazastrook wilden rijden.

De mars wordt georganiseerd door de Yesha-raad, de overkoepelende organisatie van de kolonisten. De raad had aangekondigd dat er 100.000 mensen naar Netivot zouden komen, maar dat aantal lijkt niet te worden gehaald.

Afsluiting

Vorige week sloot Israël de 21 nederzettingen op de Gazastrook af voor alle niet-inwoners. De afsluiting blijft van kracht tot na de ontmanteling van de nederzettingen.

De mars vindt plaats op een moment dat het geweld tussen Israël en de Palestijnen weer is opgelaaid. Vorige week donderdag schoten Palestijnen een raket af op een nederzetting. Het Israëlische leger reageerde daarop met luchtaanvallen. Gisteren dreigde Israël met een grote inval in de Gazastrook.

De radicale Hamasbeweging heeft verklaard zich aan het broze staakt-het-vuren te houden. Daarbij zei de organisatie wel dat zij zich het "recht op verzet en zelfverdediging" voorbehoudt. Hamas houdt zich sinds februari aan een wapenstilstand, maar het bestand is onder druk komen te staan door het geweld van de afgelopen dagen.