Beveiliging Joodse instellingen kost tonnen per jaar

De Joodse gemeente geeft jaarlijks rond de 800.000 euro uit aan beveiliging. De overheid draagt daar maar een deel van bij. De landelijke overheid trekt er zelfs helemaal geen geld voor uit, hoewel de Tweede Kamer een motie aan heeft genomen waarin minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie werd opgeroepen om met de Joodse organisaties over de beveiligingskosten te gaan praten. De minister heeft daar geen zin in, zo blijkt uit een brief aan de Kamer.

Opstelten zei dat hij wel met lokale overheden wilde spreken, maar niet met Joodse instellingen. De gemeente Amsterdam en stadsdeel Amsterdam-Zuid trekken samen circa 340.000 euro per jaar uit voor beveiliging, waarvan 200.000 verdeeld wordt onder Joodse en niet-Joodse instellingen, hoewel dit in de praktijk voornamelijk naar Joodse instellingen gaat. In plaatsen als Den Haag draait de gemeenschap er echter zelf voor op. Wel wordt er aangegeven dat de politie heel behulpzaam is, maar dat men toch afhankelijk is van welwillendheid en dat er geen structureel beleid is bij de overheid om het probleem op te lossen.

Daarnaast zeggen sommige Joodse organisaties dat de beveiliging nog niet goed genoeg is: het zou 1.2 miljoen moeten kosten. Het niveau staat momenteel op ‘minimaal’ en de Joodse instellingen zouden dat graag opwaarderen naar ‘redelijk’. Dit zou dan 4 ton per jaar extra kosten, schrijft het NIW, dat een inventarisatie maakte van de financiering van de beveiliging van Joodse instanties in Nederland.

De vraag is overigens waartegen de organisaties zich moeten beveiligen. Gaat het om incidenten van antisemieten of om ‘hardcore’ terrorisme. In het laatste geval is waarschijnlijk geen enkele beveiliging afdoende en is het van het grootste belang dat de inlichtingen diensten hun werk goed doen.