Biden nomineert Tony Blinken als Secretary of State

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 25 nov 2020 BIDEN BLINKEN VS

Nu het stof na de Amerikaanse presidentsverkiezingen langzaam begint neer te dalen, lijkt het erop dat de machtsoverdracht toch werkelijk van start gaat. Joe Biden, de president-elect, heeft de eerste toekomstige kabinetsleden bekendgemaakt, met Antony Blinken op Buitenlandse Zaken.

Antony Blinken en Benjamin Netanyahu in 2016. (bron: David Azagury)

Alhoewel deze nominaties nog moeten worden goedgekeurd door de Senaat, kan men door deze nominaties wel een beeld krijgen van het nieuwe beleid en hoe de nieuwe wind impact kan hebben op zowel Israel als het hele Midden-Oosten.

Antony Blinken, van Joodse afkomst, is al langer actief in Washington en werkte eerder ook al voor Biden. Zijn stiefvader Samuel Pisar overleefde de Holocaust. Hij groeide op in Frankrijk, spreekt daarom vloeiend Frans, speelt gitaar en heeft een grote voorkeur voor diplomatieke samenwerking en multilateralisme. In tegenstelling tot de regering-Trump zal een regering-Biden terugkeren naar meer oude standpunten omtrent Amerikaans buitenlands beleid, ook tegenover Israel.

De regering-Trump staat bekend als een van de meeste, zo niet de meest, pro-Israel regering die de Verenigde Staten gekend hebben. Analisten verwachten met Biden een kritischere opstelling van de VS tegenover de nederzettingen, een herstart voor Amerikaans-Palestijnse banden en minder ‘cadeaus’ uit Washington. Ook staat Biden minder negatief tegenover het hervatten van het nucleaire akkoord met Iran, op basis van nieuwe onderhandelingen.

Daarentegen heeft Biden eerder gezegd dat hij de ambassade niet terug zal verhuizen naar Tel Aviv, en zal hij pal voor de veiligheid van Israel blijven staan. Daarnaast steunt Blinken de Abraham-akkoorden, die gesloten werden tijdens de regering-Trump.

De nominatie van Antony Blinken als secretary of state betekent een verandering na het buitenlandbeleid waar Mike Pompeo het bekende gezicht van is. Hoewel de verhoudingen tussen de VS en Israel sterk zullen blijven, is de kans groter dat er straks soms kritische geluiden te horen zijn vanuit Washington. Maar de centristische lijn blijft, zowel Biden als Harris hebben goede banden met Israel en zullen de alliantie tussen de VS en de Joodse staat niet laten verslappen. Ook Blinken zal deze lijn vasthouden, de verwachting is dat men daar in Jeruzalem daar mee kan leven.